Carda Retarda prozradil tajemství: Smrt na jevišti?

Josef Carda 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. března 2019 12:54

Herec Josef Carda, kterého proslavila role „sporťáka“ v Tele Tele, přiznal, že už nemusel být mezi živými, přímo na jevišti se mu totiž před lety stala nemilá věc a málem přišel o život. Proto si dnes svého zdraví váží mnohem víc, než měl ve zvyku, zvlášť když nedávno odešel další z jeho kolegů.

Přestože je úspěšným činoherním hercem, celý národ ho má díky pořadu TV Nova Tele Tele zafixovaného jako Cardu Retardu. Josef teď v rozhovoru pro iDnes.cz prozradil, jak tahle přezdívka vznikla. Nevymyslel ji totiž Michal Suchánek ani Richard Genzer, jak by možná mnozí z nás tipovali.

„Jednoho dne zavolal Michal Suchánek s tím, že každý musíme mít nějakou přezdívku, ať si něco vymyslím. Veronika Žilková byla Veronika Křečová Žíla, Suchánek byl Suchoš a Geňa prostě Geňa. Manželka ten hovor tenkrát slyšela a zavolala: ‚No přece Carda Retarda!‛ A bylo to. Než jsem stihl protestovat, Michal Suchánek zavěsil a mě už to nikdo neodpáral,“ vzpomíná.

Naopak nerad vzpomíná na to, jak jej jednou přímo z jeviště odvezli na operační sál se zánětem slepého střeva. „Operoval mě tehdy kamarád doktor. Od něj jsem se později dozvěděl, že jsem nebyl daleko od toho, abych zemřel přímo na jevišti,“ popisuje Carda a dodává: „Tak vážné už to bylo.“

Nedávno byl však Carda svědkem jedné derniéry, která s odstupem času získala ještě smutnější rozměr. Byl totiž přítomen hereckému loučení Stanislava Zindulky (†86). „Stál jsem s ním na jevišti, když se o Silvestru loučil s divadlem svou rolí ve hře Jistě, pane premiére. Nečekal jsem, že tu s námi bude už jen pár měsíců,“ říká.

Na svého zkušenějšího kolegu má ale jen hezké vzpomínky. „Se Standou Zindulkou jsem si ostatně zahrál i ve společném seriálu, který se jmenoval Život je ples. Moje velká role kuchaře se tam sice nakonec smrskla na něco menšího, ale nevadí. Jsem rád, že jsem tam i takhle mohl se Standou být,“ prozradil.

Sám Carda teď bere otázku zdraví mnohem zodpovědněji. „Dnes už si na takové věci, abych něco kvůli práci zanedbal, dávám větší pozor. Člověka sice svazuje jakási zodpovědnost za diváky a vyprodaná představení, ve finále ale ani to nestojí za podlomené zdraví. K sebeúctě člověk bohužel většinou dospěje až věkem, anebo podobnými událostmi,“ konstatuje známý herec.

Témata: Josef Carda