Věra Bílá se dočká sochy? Rodina už podnikla první kroky!

Věra Bílá a Jan Bendig 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. března 2019 11:40

Ještě to není ani týden, co zemřela romská zpěvačka Věra Bílá (†64) a její příbuzní už jednají s jejím rodným městem Rokycany o vzniku pamětního místa. Podle jejího prasynovce by si takovou poctu Bílá zasloužila. Bude to socha?

Zesnulá královna romské hudby Věra Bílá se možná dočká nevídané pocty. Její prasynovec Milan Mikulič totiž v těchto dnech jedná s dalšími příznivci zpěvačky o vybudování důstojného pamětního místa. „Byl to významný člověk a cítím, že by to bylo správné,“ uvedl Mikulič pro server Romea.cz.

Se společností ARA ART a dalšími právě projednává další kroky, které jsou k vybudování pamětního místa nutné. "V pondělí se mám sejít s vedením města Rokycan, kde se Věra Bílá narodila a žila, abych domluvil nejen průběh samotného pohřbu, ale i možnost vytvořit pamětní místo, ať už by to byla pamětní deska nebo socha," dodal Mikulič.

Podrobnější informace k chystanému památníku se veřejnost dozví 6. dubna během oslav Mezinárodního dne Romů, na kterém měla Bílá původně vystoupit. Podle dostupných informací by měli lidé mít možnost na pamětní místo přispět.

Přátelé Věry Bílé přitom nedávno osočili Mikuliče z toho, že na její smrti profituje, prasynovec zpěvačky se ale bránil. „To není pravda. Nic takového jsem neřekl. Nikdo pohřeb nezaplatil. Co jsem slyšel, bratři a sestry na smrti sestry nechtějí profitovat. Aspoň tak já to pochopil. Pokud bych zjistil, že na tom vydělat chtějí, tak beze mě,“ bránil se.

Sám Mikulič nakonec otočil a zaútočil na ty, kteří jej nařkli. „S tím turné se chtějí zviditelňovat na Věře. Odehrají ho i bez ní a už mi volali lidé, že se jim to nelíbí. Věra si před smrtí stěžovala, že ji přípravy zmáhají. To nevěděli, že je vážně nemocná?“ ptal se hudebníka Milana Kroky a manažera Roberta Horvátha.

Pohřeb legendární zpěvačky Věry Bílé se uskuteční v sobotu 23. března v kostele Panny Marie Sněžné v Rokycanech. Obřad začne v 10:45. Poslední rozloučení s královnou romské hudby doprovodí několik kapel. Zemřela 12. března ve věku 64 let, podle dostupných informací byl příčinou smrti infarkt.

Témata: Věra Bílá