Jiří Pomeje měl poslední přání: Pohřeb měl být úplně jinde!

Jiří Pomeje zemřel 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

18. března 2019 8:51

Od smrti herce Jiřího Pomejeho už uplynulo několik týdnů, rodina už jej uložila k poslednímu odpočinku v Českých Budějovicích. Pravda je ale taková, že Pomeje chtěl naposledy spočinout v jiném jihočeském městě vedle jednoho ze svých dříve zesnulých přátel.

Zesnulý herec Jiří Pomeje má být podle dostupných informací pohřben v rodných Českých Budějovicích, kde bydlí jeho rodiče a kde se konalo i poslední rozloučení. On si však toužebně přál ležet na malém hřbitově v Českém Krumlově, kde spočinul jeden z jeho blízkých přátel. Jde o zpěváka Petra Muka.

O svém přání se zmínil už před lety, když byl ještě ženatý se zpěvačkou Ivetou Bartošovou. „Kdykoliv jedem s Ivetou za našima do Českých Budějovic nebo někam tím směrem na jih, vždycky se stavíme za Petrem. Tam bych chtěl jednou být, až to tady na tom světě zabalím,“ prozradil tenkrát Blesku.

Na historický Český Krumlov, který je uveden i na seznamu památek UNESCO, pěl vždy jen samou chválu. „Je to nejen nejkrásnější město na světě, ale i hřbitov. Je tam klid, zpívají ptáci a slyšíte šumět i tu Vltavu,“ vysvětloval Pomeje, proč by zde chtěl ulehnout na věčnost.

Jeho sen se však, zdá se nevyplnil, rodina jej pohřbila v Českých Budějovicích. Otec Jiří Pomeje starší se s odchodem svého syna stále těžce vyrovnává. „Není to lehké a potrvá to dlouho,“ odpověděl serveru eXtra.cz. „Tenhle kámen si ponesu do konce života,“ dodal.

Hercův otec přitom tušil, že boj jeho syna se zákeřnou nemocí nebude mít šťastný konec. Na odchod blízkého se ale připravit nejde. „Věděl jsem, že vyléčení není možné. Bál jsem se každého zazvonění telefonu,“ vzpomíná Pomeje starší.

Jiří Pomeje zemřel 26. února po dlouhém boji s rakovinou. Proslavil se nejen jako herec, ale zprvu také jako úspěšný filmový producent, který se podílel třeba na pohádkách Zdeňka Trošky. Sen o vlastním snímku Andělská tvář se ale změnil v noční můru, Pomeje kvůli němu totiž nasekal dluhy, které po něm zbyly dodnes.

Témata: Jiří Pomeje Petr Muk