Věra Bílá před lety: Na zdraví kašlu! Jak na ní vzpomínají Britové?

Věra Bílá a Láďa Kerndl 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

17. března 2019 13:44 | Aktualizováno: 17. března 2019 13:56

Britové ji označovali za „romskou Ellu Fitzgeraldovou“. Zpráva o smrti zpěvačky Věry Bílé (†64) doputovala i do Velké Británie, kde Bílá před lety úspěšně koncertovala. Našla si tehdy i čas na rozhovor, z něhož vyplývá, že už tehdy zpěvačka kašlala na vlastní zdraví. To jí nakonec zradilo.

Smrt romské zpěvačky Věry Bílé proletěla nejen českými médii, ale vzbudila ohlas i za kanálem La Manche. Prestižní britský deník The Independent přispěchal s textem, který se rozporuplné kariéře Bílé, která byla plná vzestupů a pádů, věnuje.

K často používanému přízvisku „královna romské hudby“ přidávají tamní novináři i svoje vlastní, v němž Bílou označují za „Ellu Fitzgeraldovou romské muziky“. Britům připomínají třeba i fakt, že ač šlo o romskou zpěvačku, její příjmení je českým ekvivalentem slova „white“.

The Indepedent rovněž vzpomíná na jeden z mála rozhovorů, který Bílá britským médiím poskytla. V roce 2002 ji během turné po Velké Británii vyzpovídal přímo v Londýně magazín fRoots. Romská zpěvačka se tehdy nacházela na vrcholu slávy a rozplývala se nad tím, co ji úspěch přinesl.

„Vždycky jsem snila o cestování a zpívání ve velkých městech. Ano, snila, ale zároveň jsem už tehdy věděla, že jsem tak dobrá zpěvačka, že se mi to může podařit,“ pronesla tehdy sebejistá zpěvačka.

Už před sedmnácti lety si však Věra Bílá stěžovala na zdravotní obtíže. „Měla jsem spoustu nemocí. Zpívání je to, na čem mi záleží. O zdraví se nezajímám,“ nechala se slyšet. „Přeju si umřít na pódiu,“ dodala. Nakonec zemřela v plzeňské fakultní nemocnici, příčinou její smrti byl podle serveru Romea.cz infarkt.

Poslední rozloučení s královnou romské hudby se uskuteční příští sobotu v kostele Panny Marie Sněžné v Rokycanech. Samotný obřad začne v 10:45, cestu známé zpěvačky na věčnost doprovodí hned několik kapel, očekává se příjezd hostů nejen z Česka a Slovenska, ale i ze zahraničí. Třeba přijedou i Britové.

Témata: Věra Bílá Velká Británie