Takový pohřeb by Věra Bílá nechtěla! Kdo chce na všem vydělat?

Věra Bílá a Jan Bendig 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. března 2019 9:50

Přesně za týden se má v Rokycanech odehrát poslední rozloučení s romskou zpěvačkou Věrou Bílou (†86), to ale možná neproběhne v klidu. Znesvářené strany se totiž vzájemně viní z toho, že chtějí na smrti Bílé jen profitovat.

Ke smrti královny romské hudby Věry Bílé patří i kontroverze, kdy se znesvářené strany osočují z toho, kdo se chce na tragickém skonu zpěvačky přiživit v médiích. Podle serveru eXtra.cz stojí na jedné straně její rodina s kapelou Kale, která osočuje protagonisty chystaného comebacku Bílé z toho, že se na ní chtěli jen přiživit. Ti ale bez váhání vrací úder.

Vyjádřil se třeba Milan Kroka, který s Bílou a Janem Bendigem natočil poslední klip zpěvačky. „Rodina začíná využívat situace. Údajně už vyhlásili sbírku, že na tom jsou špatně, a budou z toho profitovat. Na ten pohřeb je třeba už vybráno a teď už jde ostatní jen jim,“ nechal se slyšet tento hudebník.

Potvrzuje to i poslední manažer zpěvačky Robert Horváth. „Milan Mikulič, synovec Věry, mi říkal, že někdo už pohřeb zaplatil,“ prozradil. „Pro ně je to příležitost se zviditelnit. To mi vadí. Přesto prý pořádají sbírku. Je to svinstvo,“ nebral si servítky a dodal, že pohřeb neproběhne tak, jak by si Věra přála.

„Vím, jak reagovala na své bratry a na Kale, nemohla jim přijít na jméno,“ konstatuje Horváth. „A hostina, kterou plánují poté, není důstojná a Věra by ji nechtěla. Měla by zaznít cimbálovka na pohřbu a konec,“ dodává.

Právě osočený Mikulič ale informace o tom, že rodina profituje na pohřbu Bílé, vyvrací. „To není pravda. Nic takového jsem neřekl. Nikdo pohřeb nezaplatil,“ brání se synovec zpěvačky. „Co jsem slyšel, bratři a sestry na smrti sestry nechtějí profitovat. Aspoň tak já to pochopil. Pokud bych zjistil, že na tom vydělat chtějí, tak beze mě,“ odmítá podobné spekulace.

Rodina má prý v plánu založit transparentní účet, aby všechno bylo jasné. „Bude se z něj platit i hostina po pohřbu. Přijedou i lidé z Německa nebo ze Slovenska. Bude tam kafe, pivo, limonáda a guláš, nic honosného,“ prozradil Mikulič s tím, že zbytek peněz půjde na stavbu sochy, kterou má navrhnout romská sochařka žijící v Americe.

Synovec Bílé nakonec zaútočil na ty, kteří jej nařkli z profitování na pohřbu příbuzné. „S tím turné se chtějí zviditelňovat na Věře. Odehrají ho i bez ní a už mi volali lidé, že se jim to nelíbí. Věra si před smrtí stěžovala, že ji přípravy zmáhají. To nevěděli, že je vážně nemocná?“ ptá se.

Milan Kroka se ale podobným obviněním brání. „Už jsem taky slyšel, že se na její památce chceme zviditelnit, ale nikdo nechápe, že to byl comeback Věry. Strašně se těšila na jeviště,“ vysvětluje hudebník, který se na něj asi těší také, protože na turné s Horváthem a Bendigem opravdu vyráží.

Ve znesvářené rodině dokonce došlo na fyzickou konfrontaci. „Rodina se ze začátku hodně dohadovala. Všichni víme, že Věra byla sama, všichni na ni kašlali a teď najednou ze sebe lidé z rodiny dělají spasitele,“ přisadil si Kroka, kterému dává za pravdu i Horváth. „Rodina se po její smrti chytla,“ přiznává.

 „Na ubytovnu přišli její bratři a ze strany jednoho z nich došlo možná trošku k napadení snachy,“ konstatuje Horváth. „Šlo spíš o strkanice. Do toho se zapojila i vnoučata Věry, protože bránila maminku. U Romů to v takhle emotivní vyhrocené situaci není nic překvapivého,“ popisuje.

Témata: Věra Bílá Jan Bendig