Drsná pravda: Herec Stanislav Zindulka si zvolil svůj osud!

Zindulka, Stanislav 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. března 2019 8:55

Ve čtvrtek odešel na věčnost populární herec Stanislav Zindulka. Zprvu se zdálo, že za jeho skonem stály relativně běžné zdravotní neduhy, s postupem času se však ukazuje, že bylo všechno jinak. Zindulka bojoval se zákeřnou nemocí a sám si zvolil svůj osud.

Rozloučil se s jevištěm, do divadla chtěl ještě jako divák, ale už se mu to nepoštěstilo. Herec Stanislav Zindulka (†86) ulehl jen pár dní po derniéře s chřipkou a zápalem plic do postele, v posledních dnech už nemohl vstát, a tak jen ležel. Teď se ukazuje, že relativně běžná onemocnění nebyla jedinou příčinou jeho odchodu.

Leccos naznačili ve svém příspěvku už jeho kolegové z Činoherního klubu. „Věděl to Standa a věděli jsme to i my. Věděli jsme to od poloviny prosince, kdy hrál v Činoheráku svoje poslední představení a vůbec mu nebylo dobře. Věděli jsme, že se jeho nemoc vrátila, tentokrát naposledy,“ napsali.

To, že šlo nakonec o závažnější problém, potvrdila i jeho dlouholetá kamarádka, herečka Blanka Bohdanová. „On se s vážnou nemocí pral už velmi dlouho a slovy nedokážu popsat, jak moc je mi smutno z toho, že odešel,“ svěřila se deníku Aha!.

Bohdanová vzpomíná na nepříjemnou chvíli, kdy se Zindulka přišel poradit, jestli má udělat zásadní rozhodnutí. „Byl za mnou a radil se, jestli má podstoupit náročnou léčbu, nebo důstojně dožít a užívat si života,“ prozradila jeho kolegyně. Nakonec se rozhodl pro druhou variantu.

„Díky tomuto rozhodnutí mohl ještě stát na jevišti, jezdit na zájezdy a dělat to, co miloval,“ konstatuje herečka, která patřila k Zindulkovým kolegům v pražském Činoherním klubu, kde spolu přes pět let vystupovali ve hře pro dva herce Moje strašidlo. S ohledem na rodinu, však odmítla říct, o jakou nemoc mělo jít.

„On měl fantastickou rodinu, díky které mohl dožít doma,“ vysvětluje Bohdanová a dodává: „Nikdy jim nepřestanu být vděčná za to, jak skvěle se k němu zachovali. Mohl vydechnout naposledy obklopen svými milovanými.“ O tři roky starší herečka se s ním i stihla rozloučit. „Před pár dny jsem mu psala SMS, tak věřím, že se k němu ještě dostala.“

Témata: Stanislav Zindulka