Romský (ne)herec Zdeněk Godla přiznává: Nežiju si zrovna na úrovni, jsem bez práce!

Zdeněk Godla 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. března 2019 16:15

Ze dne na den se z něj stal populární herec a jeden z nejznámějších Romů v republice. Zdeněk Godla alias Franta ze seriálu Most! si ale vyskakovat nemůže. Běžný život je pro něj stále stejně těžký jako dřív, v některých ohledech možná i těžší.

Zdeněk Godla, který se proslavil rolí Franty v drsném seriálu České televize Most!, ve sloupku pro Reportér magazín prozradil, že je zrovna bez práce. „Mám nemocný ruce, do fabriky ani nemůžu, naštěstí se rýsuje další natáčení,“ svěřil se romský herec, který asi doufá, že bude mít opět štěstí na kolegy na placu.

V nich totiž vidí velký díl úspěchu nedávného seriálu. „Pomohlo dobré obsazení: Čvančarová, pak všichni, kteří sedávají u stolu v Severce, hlavně Martin Hofmann,“ konstatuje Godla. Právě pro představitele Luďana má jen slova chvály. „S tím jsem se skamarádil, je to suprovej herec, žádnej namyšlenec nebo rasista, perfektní chlap,“ dodal.

Právě rasismus ale zůstává podle Godly v Češích zakořeněný i po odvysílání seriálu. Podle jeho názoru jej sice lidé navenek odsuzují, ale ve skutečnosti jim až tolik nevadí. Sám se přitom dostal do problémů kvůli tomu, že sám sebe i další příslušníky romské menšiny označoval za „cikány“. Kritiku si přečetl hlavně na sociálních sítích.

„Například mi někdo vyčetl, že používám slovo Cikán, když jsme přitom dávno Romové,“ prozradil Godla, který připustil, že neznalost jej neomlouvá. „Odpověděl jsem, že tuhle historii bohužel neznám, že mám odmalička slovo Cikán celkem rád, ale děkuju za poučení, i já se teda pokusím říkat, že jsem Rom,“ vysvětluje.

Z Godly se v domovském Chomutově stala opravdová celebrita, ač to pro něj není úplně nová věc. „Dřív mě lidi taky občas poznávali, z předchozích filmů, ale tentokrát je to větší nával,“ připustil s tím, že to má své výhody i nevýhody. „Stoupla mi prestiž. Nedávno jsem zašel na diskotéku a za chvíli jsem byl zakalenej zadarmo,“ líčí.

To ostatně nejspíš celkem ocenil, protože si prý nemůže moc vyskakovat. „Peníze potřebuju. Že by si naše rodina žila na úrovni, to se říct nedá,“ prozradil Godla, který se teď upíná na herectví. „Vím, že velkých rolí v životě moc nedostanu, přece jen mám rasový handicap. Rom nemůže hrát všude, ale doufám, že to brzy vyjde,“ dodal. A mělo by, Godla se má objevit v Ordinaci v růžové zahradě.

Témata: Zdeněk Godla