Hudba, spousty hostů... Takový bude pohřeb Věry Bílé! Kdy a kde se koná?

Věra Bílá a Jan Bendig 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. března 2019 16:15

Po letech se měla vracet na hudební pódia, místo toho jí příbuzní organizují pohřeb. Královna romské hudby Věra Bílá (†64) v pondělí podlehla infarktu, její synovec teď prozradil okolnosti posledního rozloučení se zpěvačkou. Kdy a kde se uskuteční?

Pohřeb legendární romské zpěvačky Věry Bílé se uskuteční v sobotu 23. března v kostele Panny Marie Sněžné v jejích domovských Rokycanech. Právě tam se narodila a od roku 2011 zde opět žila na ubytovně, kde si přála – stejně jako její manžel – umřít. To se ale nestalo, během pondělních nočních hodin byla převezena v kritickém stavu do plzeňské fakultní nemocnice, kde zemřela.

Podle informací serveru Romea.cz byl příčinou smrti rozsáhlý infarkt. Samotný obřad začne příští sobotu v 10:45, cestu královny romské hudby na věčnost doprovodí několik kapel. „Očekáváme mnoho lidí. Přijedou za Věrou z Moravy, ze Slovenska, ale i ze zahraničí,“ prozradil serveru Romea.cz synovec Bílé Ladislav Giňa.

Právě do muzikantské rodiny Giňů se 22. května 1954 Věra Bílá narodila. V patnácti začala žít s manželem Františkem, po deseti letech adoptovali stejnojmenného syna. Dráhu zpěvačky začala na rodinných zábavách s cimbálovou muzikou svého otce Karola. Slávy se však dočkala po boku skupiny Kale, s níž se na přelomu tisíciletí proslavila nejen doma, ale i v zahraničí.

Poté, co se v roce 2005 rozešla s hudebníky kvůli neshodám, šel její život rychle z kopce. Zasáhla jí tragická smrt syna i manžela, navíc si ráda zahrála i na automatech. Její dluhy nakonec vyšplhaly do řádu desítek tisíc korun.

Památku zesnulé zpěvačky uctí i veřejnoprávní Česká televize. Zítra se ve večerním programu stanice ČT Art objeví dokumentární portrét GEN, který má na svědomí režisér David Vondráček. Ten spolu s Romanem Šantúrem natočil i dokument Poslední naděje, který mapoval poslední roky jejího života. Ve 22:25 pak ČT odvysílá i záznam koncertu Věry Bílé & Kale.

Témata: Věra Bílá