Byla hloupá, líná… Emma Smetana poslala Věře Bílé drsný vzkaz!

Emma Smetana a Věra Bílá. 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. března 2019 8:48 | Aktualizováno: 13. března 2019 22:38

Smrt romské zpěvačky Věry Bílé (†64) zasáhla i její o desítky let mladší kolegyni Emmu Smetanu, jejíž otec byl manažerem zpěvačky v dobách její největší slávy. Smetana však nemá pro Bílou jen slova uznání, svou vzpomínku na sociální síti totiž uzavřela drsným vzkazem.

Zpěvačka Emma Smetana zavzpomínala v souvislosti se smrtí Věry Bílé na své začátky v šoubyznysu. Poprvé se totiž na pódiu objevila po boku romské zpěvačky v říjnu 1997. „Bylo mi devět, tři roky jsem zpívala ve sboru, takže převážně v kostele, a najednou mě vytáhla na pódium v narvaném klubu v Schiltigheimu, abychom si spolu zazpívaly E Daj Nasvali,“ prozradila Emma.

„Ty sametové šatičky od tatínka mám ve skříni a čekají na Lennonku (dcera Emmy – pozn.red.), za pár let jí budou,“ dodala Smetana na Instagramu. Věra Bílá byla podstatnou součástí jejího dětství a dospívání, protože její otec Jiří byl manažerem zpěvačky i kapely Kale. Emma však na tuhle dobu nevzpomíná jen v dobrém.

„Tatínek ji dostal do desítek zemí, do těch nejprestižnějších sálů včetně Hollywood Bowlu, kde Beatles nahráli svou jedinou živou desku. Pracoval neúnavně ve dne v noci, ve všech časových pásmech, všechny desky produkoval, odpromoval, rozeslal na všechny strany, všechny obepsal a obvolal,“ popisuje Emma. „Lepšího manažera tady nikdo neměl,“ myslí si.

Podle Smetany však Věra Bílá zahodila životní šanci. „Bohužel tohle nezměrné úsilí opakovaně naráželo na zničující krátkozrakost, hloupost, nespolehlivost a lenost,“ posteskla si. „Věra odmítla mnoho nabídek, které se neodmítají, protože někde jinde zrovna číhaly rychlejší peníze. Které pak všechny naházela do automatů,“ líčí populární zpěvačka a novinářka.

„Odřekla několik klíčových, již domluvených a pro její kariéru absolutně zásadních příležitostí - třeba koncert ve Vatikánu pro papeže nebo koncert v Carnegie Hall (prostě nedorazila na letiště),“ vzpomíná Smetana a dodává: „Až nakonec tatínek musel odříct Věru.“

„Těch deset let se výrazně podepsalo na jeho zdraví a nervech,“ konstatuje Emma, jejíž otec trpěl od roku 2014 závažnými zdravotními problémy – prodělal operaci slinivky, pak upadl do kómatu, ze kterého se už neprobudil. Zemřel v nemocnici na Štědrý den 2016. „Strašně ho trápilo, že Věra Bílá&Kale byli jen krůček od toho, stát se megastars světového významu,“ myslí si jeho dcera.

„Místo toho se úžasní hudebníci z Kale vrátili do továren a ke krumpáčům a Věra Bílá odchází na věčnost jako jedna z nejtalentovanějších bytostí, co tu kdy žily, ale současně jako jedna z nejtragičtějších,“ povzdechla si. „Děkuju za nádherné písničky, děkuju za legraci v dodávce na turné po Evropě, děkuju za barevné a roztančené dětství,“ dodala.

Svou vzpomínku ale uzavřela drsným vzkazem. „Věro, pokud jsi náhodou v nebi, pak tě moc prosím, za mým tatínkem už nechoď, ať může dál odpočívat v pokoji,“ napsala na závěr s tím, že si jde pustit svou nejoblíbenější písničku od Věry Lakere Kale Bala.

Témata: Emma Smetana Věra Bílá