Spor po režisérově smrti? Manželky Miloše Formana už se neuvidí!

Martina Formanová v pořadu Všechnopárty 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. března 2019 11:29 | Aktualizováno: 12. března 2019 12:46

Po boku režiséra Miloše Formana se vystřídaly tři ženy, dvě z nich se ještě donedávna vídaly. Tentokrát už ale Martina Formanová u Věry Křesadlové s pozvánkou do Ameriky nepochodila. Co se mezi nimi po režisérově smrti stalo?

Za měsíc to bude rok, co agent Dennis Aspland oznámil smutnou zprávu, že oscarový režisér Miloš Forman zemřel v nemocnici v Danbury ve státě Connecticut. Na svou poslední cestu za ním teď pro týdeník Sedmička zavzpomínala výtvarnice a herečka Věra Křesadlová, která je matkou jeho dvojčat Petra a Matěje.

„Asi půl roku předtím, než umřel, mě Martina (třetí manželka Miloše Formana – pozn.red.) pozvala do Ameriky, což od ní bylo milé,“ popisuje režisérova bývalá manželka, která byla za Formana provdaná dlouhých 35 let až do roku 1999, kdy se oženil s Martinou Zbořilovou. „My jsme se nijak moc nestýkaly, ale vždycky mě pozdravovala přes kluky,“ líčí Křesadlová.

Formanova exmanželka pochopila, že se asi něco děje. „Když mě tam pozvala osobně, vycítila jsem, že by asi bylo dobrý, kdybych tam jela, což se mi potvrdilo, protože Miloš na tom byl docela špatně,“ vzpomíná Křesadlová. „Ještě fungoval, povídali jsme si, všechno bylo v pohodě, ale půl roku nato umřel,“ dodává.

„Já jsem byla v Americe čtyřikrát, ta poslední pauza byla 21 let. Byla jsem ráda, že jsme se nakonec ještě takhle viděli,“ svěřila se čtyřiasedmdesátiletá výtvarnice, kterou už další návrat do zámoří neláká, ačkoliv jí režisérova poslední manželka lákala k další návštěvě.

Vzájemné spory za tím ale nehledejme. „Martina mi teď nabízela, abych tam přijela, ale já jsem řekla, že přijedu, až zařídí, že na rohu každé ulice budu mít jednu židli. Mám určité problémy s chozením, neuchodím nějaké kilometry, a New York je, jak já říkám, pro mladý,“ vysvětluje Křesadlová.

„Už mě to tam netáhne. Není tam Miloš, tak co bych tam dělala,“ dodává matka režisérových dvojčat, která hrála v prvním Formanově filmu Konkurs. Na hrob tak vyrazí uctít tátovu památku spíš Petr s Matějem.

Témata: Martina Formanová Miloš Forman