Zlata Adamovská o peklu jménem herectví! Proč se zhroutila?

Adamovská, Zlata 3

Autor: stars24.cz, ČTK

10. března 2019 13:00 | Aktualizováno: 11. března 2019 11:22

Více než stovka filmových a televizních rolí, desítky rolí v seriálech, množství vystoupení v rozličných televizních pořadech, takřka nekonečný seznam rolí v dabingu a v neposlední řadě desítky rolí divadelních. To je stručná vizitka herečky Zlaty Adamovské, která 9. března oslavila šedesátiny.

Pražská rodačka Adamovská vyrůstala v Klecanech u Prahy. "Byli jsme obyčejná rodina, tatínek cukrář, maminka prodavačka obuvi", vzpomínala na dětství. O herectví snila již na základní škole a nakonec odmaturovala na pražské konzervatoři. Velkou oporou jí byl otec. "Jeho touha po divadle byla taková, že jakmile u mne zpozoroval jakous takous míru exhibicionismu, začal to cíleně směrovat," vzpomínala později.

Po studiu hostovala v různých pražských divadlech a v letech 1984 až 1990 působila v Městských divadlech pražských. Poté přešla do Divadla na Vinohrade, kde byla v angažmá 20 let. Podle médií odešla kvůli pracovní vytíženosti, především seriálem Ordinace v růžové zahradě. I tak se ale nyní objevuje na divadelních prknech, devět let hrála v Divadle Ungelt, aktuálně ve Studiu Dva.

Zpočátku své kariéry však hrála mnohem více ve filmu a televizi než v divadle. "Asi se můj herecký typ filmařům tehdy hodil, byl použitelný do mnoha filmových rolí," řekla k tomu v rozhovoru pro magazín Ona Dnes.

Na televizních obrazovkách se poprvé objevila v 15 letech v menších rolích v jedné z epizod normalizačního seriálu 30 případů majora Zemana a ve filmu Robinsonka. První velké role dostala v necelých 20 letech. Naďa ve snímku Mladý muž a bílá velryba z roku 1978, který byl natočen podle literární předlohy Vladimíra Párala, patří k nejoceňovanějším rolím z počátku její kariéry. V té době si zahrála i v pohádce Princ a Večernice a objevila se v seriálu Nemocnice na kraji města.

Nejobsazovanější byla na přelomu 70. a 80. let, kdy si zahrála například ve filmech Causa Králík, Koncert na konci léta, Lásky mezi kapkami deště nebo Má láska s Jakubem. V roce 1984 dostala roli v seriálu Sanitka a stala se idolem mnoha mužů. Hrála například i ve snímku ze života Leoše Janáčka Lev s bílou hřívou.

S přibývajícím věkem začala měnit role křehkých a zranitelných bytostí za postavy samostatných a svérázných žen. K těm patřila třeba hrdinka ze seriálu Hříchy pro pátera Knoxe, která coby barová zpěvačka řeší případy vražd. Během natáčení úspěšného seriálu, ve kterém i zpívala, Adamovská ale poznala i odvrácenou stranu herectví: "Tehdy jsem se nezhroutila ze samotné práce, ale z naivního pokusu být zároveň perfektní matka a perfektní herečka."

Z krize se otřepala a v roce 2004 byla nominována na Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Milenci a vrazi, který pro ní znamenal návrat k Páralovi. Díky roli doktorky Pálenikové z Ordinace v růžové zahradě se stala nejpopulárnější ženou televize Nova v anketě Anno 2008. "Ta role je fajn v tom, že obsahuje životní nadhled. Můžu do ní dát i to, co dneska vím o životě já. Vím, jaké to je, když se rozvedete, když máte strach o děti. Tyhle pocity nikde nevyčtete," řekla před časem o své nejslavnější roli uplynulých let. Ve filmu se naposledy objevila v komedii Ženy v běhu (2019).

Adamovská je také úspěšnou dabérkou, poprvé dabovala ve svých devíti letech. Hlas propůjčila například Meryl Streepové, do češtiny namluvila přes dvě desítky filmů s touto hollywoodskou hvězdou. "Ona je tak proměnlivá a tak překvapivá ve svých hereckých kreacích, že vlastně nejde se ji naučit. Je nevyzpytatelná, pro mě je to vždycky výzva, když ji mám dabovat," řekla před časem ČTK Adamovská. Za dabování Steepové ve filmu Pochyby získala Cenu Františka Filipovského. Další tuto cenu obdržela za titulní roli v čtyřdílném televizním dramatu Olive Kitteridgeová.

Jejím prvním manželem byl hudebník Vadim Petrov. Se svým druhým manželem Radkem Johnem má dceru Báru a syna Petra. I toto manželství skončilo rozvodem, a to v roce 2010, kdy byl John ministrem vnitra. V červnu 2013 se provdala za hereckého kolegu Petra Štěpánka. V roce 2010 vydala autobiografii nazvanou svým jménem. 

Témata: Zlata Adamovská