Zdrcený Bolek Polívka! Smrt Jiřího Pechy neustál!

Polívka, Boleslav 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. března 2019 10:18

Byla smrt Jiřího Pechy nečekaná? Pro mnohé jeho divadelní kolegy ano, připustil to třeba Miroslav Donutil. Včerejší zpráva zaskočila i jeho nejlepšího přítele Bolka Polívku, který se uzavřel před světem a nekomunikuje. Oblíbený bavič, který většinou rád vyhledává společnost, chce teď být sám.

Včera ráno zemřel po dlouhé a těžké nemoci divadelní a filmový herec Jiří Pecha (†74). Zatímco mnozí jeho kolegové mu skládali v médiích nebo na sociálních sítích poklony, jeden z nich překvapil svým mlčením. Pechův nejlepší a nerozlučný kamarád Bolek Polívka se odmlčel.

Oba herci se přitom znají od přelomu 60. a 70. let minulého století, kdy se setkali na brněnské JAMU, poté spoluzakládali tamní legendární divadlo Husa na provázku, kde Pecha odehrál své zásadní divadelní role. Polívka mu navíc vydatně pomáhal i v posledních letech, kdy „Pecu“ stále častěji trápilo chatrné zdraví.

Proč tedy Bolek Polívka mlčí? Důvod je vcelku prozaický, Polívku Pechova smrt zdrtila. „Teď je sám, chce být sám a až bude mít potřebu něco sdělit, ozve se,“ řekl Blesku ředitel Divadla Bolka Polívky Ondřej Chalupský.

Právě Polívkovo divadlo patřilo k těm, kteří měli potřebu se ozvat. „Před chvílí nás zastihla smutná zpráva o odchodu našeho milovaného “Pecy”. Jirko, děkujeme za všechny krásné chvíle ve tvé přítomnosti. Budeš nám moc chybět!“ napsali zástupci této scény už včera dopoledne na facebookovém profilu.

Naopak další z Pechových nejbližších přátel Miroslav Donutil už se ze smutné zprávy vzpamatoval a na svého kolegu zavzpomínal. „Hráli jsme spolu nejen v Dědictví, ale především divadlo. To hodně dlouho, přes dvacet let. Hráli jsme spolu spoustu rolí, inscenací, jezdili jsme na mnoho zájezdů po celé Evropě. Prožili jsme spolu ohromný kus života,“ uvedl pro Blesk.

„Mluvil jsem s ním asi před měsícem a vůbec na mě nepůsobil dojmem, že by se nás chystal opustit,“ dodal Donutil, který pravděpodobně nebude chybět na posledním rozloučení s Pechou, které se uskuteční v úterý 5. března ve velké obřadní síni brněnského krematoria. Tam už nejspíš nebude chybět ani Bolek Polívka.

Témata: Boleslav Polívka Jiří Pecha Miroslav Donutil