Smrt Jiřího Pechy: Přišel jsem o tátu, teď už chodí po nebi, truchlí Jiří Strach

Jiří Pecha 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

28. února 2019 14:35

Na herce Jiřího Pechu, který byl znám pod přezdívkou Peca, vzpomíná i Jiří Strach. Ten s Pechou spolupracoval nejen jako režisér, ale i jako herec! Dokonce si zahráli otce se synem ve známé české pohádce!

Jiří Strach Pechu zažil nejen jako režisér, ale i jako herec! „Peca“, pro kterého byl charakteristický šedivý plnovous, totiž hrál starého Lotranda v pohádce Lotrando a Zubejda.

Hlavně, chlapče, nepracuj!táta starej Lotrando, Zilvar, sv.Mikuláš z AP, Jura Peca je v nebi. pic.twitter.com/NDkDSvrgul

— Jiri Strach (@Lotzasrando) 28. února 2019

„Přišel jsem nejen o Zilvara z chudobince, ale i o tátu starého Lotranda, který mi předal to největší poučení: "Hlavně, chlapče, nepracuj.",“ cituje Strach radu, kterou dal těsně před smrtí starý loupežník Lotrando svému synovi.

„Pod dubem, za dubem, tam si na tě počíháme, Pod dubem, za dubem, tam tě oškubem. Loupežníci z povolání to jsou páni, to jsou páni. Loupežníci z profese nejlepší jsou v okrese. My řekneme ruce vzhůru a hned máme peněz fůru, žádné jiné řemeslo nikdy tolik neneslo,“ pěl Lotrando a jeho lotři v oblíbené pohádce.

Přesto si ho prý strach bude pamatovat spíše jako režisér pohádky Anděl Páně. „Pro mě je ale především svatým Mikulášem z obou Andělů Páně. Věřím, že teď už chodí po tom pravém nebi a vidí, jak je to tam doopravdy,“ posteskl si známý český filmař.

„Byl to úžasnej kumpán a parťák, snad u nebeské brány nevyfasuje nějakého Matlu,“ dodal Jiří Strach.

Témata: Jiří Pecha Jiří Strach (režisér)