Zakládali spolu Husu na provázku! Bolek Polívka pomáhal Jiřímu Pechovi do poslední chvíle

Na vernisáži promluvil i Bolek Polívka 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. února 2019 12:19

„Bolek je můj nejlepší kamarád,“ říkával zesnulý herec Jiří Pecha (†74). Oba herci se seznámili už na škole a Polívka svému staršímu kolegovi pomáhal do poslední chvíle, sháněl mu filmové role. Žádnou další už ale Jiří Pecha nepřidá.

Následkem dlouhodobých zdravotních potíží zemřel dnes brzy ráno divadelní a filmový herec Jiří Pecha . Na Facebooku o tom informoval jeho kolega Břetislav Rychlík. Opravdu smutná zpráva je to nejen pro hercovu rodinu, ale i pro jeho nejlepšího přítele Bolka Polívku.

Oba herci se poprvé potkali na divadelní fakultě JAMU, kam o pět let mladší Polívka přišel ve chvíli, kdy Pechovi zbýval poslední rok studia. K němu ho mimochodem přijali pod podmínkou, že si dodatečně udělá maturitu, ale Pecha slib nikdy nedodržel. Přesto školu úspěšně dokončil.

Během velice krátkého období si k sobě Pecha s Polívkou našli cestu, vzniklo tak velké celoživotní přátelství, které výrazně ovlivnilo i jejich profesní životy. Byli totiž častými hereckými partnery, neštítili se recesistických aktivit. Už během studia na JAMU vzniklo z popudu profesorů legendární brněnské divadlo Husa na provázku, u jehož zrodu oba herci stáli.

Právě na tamním jevišti odehrál Pecha své zásadní divadelní role, namátkou jmenujme třeba titulní postavu Shakespearova Krále Leara nebo roli babičky v komediální hříčce Babička – fetišistická revue. Za tu obdržel speciální Cenu Alfréda Radoka v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v ženské roli.

V posledních letech ale Pechu trápilo chatrné zdraví, lékaři mu diagnostikovali rakovinu prostaty. Kromě ženy mu v té době nejvíc pomáhal nerozlučný kamarád Bolek Polívka. „Bez Bolka bych tady nestál. Bolek mě režisérům, abych s ním mohl hrát, vždy doporučil. Oni by se na mě asi jinak vykašlali. Pomáhal mi,“ říkal herec před lety.

Naposledy se ve filmu objevil před třemi lety, zahrál si tehdy ve vánoční pohádce Anděl Páně 2. Diváci si jej ale budou pamatovat hlavně jako anděla z Polívkova Dědictví aneb Kurvahošigutntag nebo jako starého Zilvara z chudobince v populárním seriálu Bylo nás pět.

Témata: Jiří Pecha Boleslav Polívka Divadlo Husa na provázku