Stál na Nuseláku a chtěl se zabít! Proč Jiří Pomeje přemýšlel o sebevraždě?

Jiří Pomeje 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. února 2019 9:35

Zatímco s rakovinou herec Jiří Pomeje (†54) hrdinně bojoval, před lety chtěl sám skoncovat se životem. Přiznal se k tomu v nezáviděníhodné situaci během rozhlasového vysílání, které moderoval. Co ho vedlo k myšlenkám na sebevraždu?

Jemu samotnému už nikdo život nezachrání, Jiří Pomeje to ale svého času jako rozhlasový moderátor dokázal. Zesnulý herec uváděl v letech 2010 až 2012 na Frekvenci 1, kde měl na starosti pořad Česká noc. Na jedno z vysílání posluchači do dnešního dne nezapomněli.

Do rádia totiž během vysílání zavolal jistý Pavel s opravdu strašidelným vzkazem, že má v plánu spáchat sebevraždu. Překvapený Pomeje se rozhodl, že to nemůže dopustit, proto se rozhodl vytáhnout historku o jedné z nejtěžších chvil vlastního života, aby se Pavlovi dostal pod kůži.

„Já jsem stál na Nuselské mostě před čtyřmi lety po prvním rozvodu,“ přiznal Pomeje, kterému se po konci vztahu s Míšou Kuklovou honily hlavou myšlenky na sebevraždu. „Tuhle beznaděj jsem také zažil,“ dodal vzápětí. Herci tehdy z nejhoršího pomohl jeho věrný kamarád Pavel Pásek, který jej navštěvoval v nemocnici i v posledních dnech před smrtí.

Pomeje nakonec na volajícího apeloval, aby si vše rozmyslel. „Víš, jak se budeme trápit? Lidi kolem tebe, kteří tě mají rádi,“ ptal se neznámého Pavla. „Já jsem tohle zažil a ty to nesmíš udělat. Ty jsi první člověk, kterého můžu zachránit,“ řekl mu.

Nečekaně vyhrocená situace tehdy Pomejeho rozplakala a donutila i k prohlášení, že pokud si dotyčný něco udělá, tak s moderováním v rádiu skoncuje. Pavlovi nakonec pustil píseň Věry Špinarové, vzal si na něj telefonní číslo a celou situaci dořešili soukromě.

I přesto, že Pomeje zapůsobil i jako „operátor tísňové linky“, v rádiu nakonec v roce 2012 skončil, ačkoliv měl stále platnou smlouvu. Důvod svého konce si tehdy nechal pro sebe. V žádném dalším vysílání už Jirku nikdy neuslyšíme, včera totiž po dlouhém boji podlehl rakovině.

Témata: Jiří Pomeje rádio Rádio Frekvence 1