Událost, která Pomejemu zničila život? Stala se před 17 lety!

Pomeje, Jiří 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. února 2019 8:44 | Aktualizováno: 27. února 2019 9:07

Před necelými sedmnácti lety vstoupil do kin film Andělská tvář. Jiří Pomeje doufal, že jej spolu s manželkou dostane za vodu, ale stal se pravý opak. Snímek sice získal dva České lvy, ale o úspěch rozhodně nešlo. Spíš to byl prvopočátek všech problémů herce, který včera ve věku 54 let zemřel.

Film, který mu měl změnit život. Jiří Pomeje (†54) si od romantického dramatu Andělská tvář sliboval velký úspěch. On měl vydělat miliony a jeho tehdejší manželka Michaela Kuklová se měla stát hvězdou, ale… Dnes už všichni víme, že to dopadlo trochu jinak.

Andělská tvář měla na tehdejší tuzemské filmové poměry neuvěřitelný rozpočet 70 milionů korun. Pomeje si půjčoval, kde mohl, osm milionů získal bezúročně i od Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie. Peníze měl státu vrátit do osmnácti měsíců po premiéře. To se mu ale nepovedlo.

„Nejbližší partner mi cuknul s dvaceti miliony tři dny před natáčením. Před tím už ale bylo vyplaceno na kostýmech, na pronájmech a ubytování deset milionů korun. Měl jsem na výběr. Film spustit, nebo ho stopnout a mít dluh deset milionů,“ vzpomínal Pomeje. Přesto risknul všechno na jednu kartu a šel „all-in“.

Věřil totiž tomu, že si na sebe snímek vydělá v kinech. Na filmy režiséra Zdeňka Trošky, který byl i na placu Andělské tváře, běžně chodilo kolem 400 tisíc lidí, Pomeje tedy počítal s tím, že jejich společné dílo nebude výjimkou. Šeredně se ale zmýlil, do kin dorazilo jen 75 tisíc diváků, tehdejší generace totiž na „novou Angeliku“ nebyla zvědavá.

Jeho firmu poslal neúspěch Andělské tváře do konkursu, Pomeje navíc neměl z čeho dluhy splácet. Skončil u soudu, kde vyvázl s podmínkou, krach však nadále těžce nesl a propadl démonu jménem alkohol. Kuklová ho vykopla ze společného bytu a o další rok později požádala i o rozvod.

Táhnoucí se soudní spory ukončila až počátkem roku 2013 amnestie, kterou vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus. Tehdy se oženil se svou poslední manželkou Andreou. Narodila se jim dcerka, ale rodinnou idylu tentokrát narušila zákeřná rakovina. Druhý boj s ní bohužel Pomeje včera prohrál.

Témata: Jiří Pomeje filmy Michaela Kuklová Český lev