Bohdalová žaluje Komerční banku! Přišla o miliony!

Jiřina Bohdalová 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

14. února 2019 11:01

Herečka Jiřina Bohdalová se rozhodla podat žalobu na Komerční banku, jejíž někdejší zaměstnanec jí připravil prodejem falešných obrazů o miliony korun. Mluvčí banky ale pro server stars24.cz popřel, že by měl peněžní ústav s celou věcí cokoliv společného.

Informaci, že se slavná herečka rozhodla zažalovat Komerční banku, dnes přinesl Radiožurnál. Žalobou se má zabývat Obvodní soud pro Prahu 1, právní zástupce Bohdalové Michal Morawski vyčíslil škodu na pět milionů korun, které bude po bance požadovat.

Obhajoba se opírá o skutečnost, že privátní bankéř Radek Pokluda nabízel obrazy jménem banky a prodával je přímo v jejích prostorách. Herečka by podle Morawského nikdy do umění neinvestovala, pokud by nebyla skálopevně přesvědčená, že jde o oficiální akci banky.

Pozice samotné Komerční banky v celé věci se ale nemění. „Trváme na tom, že šlo o soukromou aktivitu pana Pokludy, za kterou banka není odpovědná,“ uvedl pro stars24.cz tiskový mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Někdejší privátní bankéř Pokluda je podle rozhlasu už delší dobu nezvěstný. Když se dozvěděl, že se o obrazy zajímá policie, utekl raději na ostrov Fidži. Policie ho už však dvakrát vyvinila s tím, že o padělcích neměl tušení.

Obrazy má mít ve skutečnosti na starosti překupník obrazů Jaroslav Fröhlich, kterého státní zástupce obžaloval z podvodu. Fröhlich měl se svou ženou obchodovat s falzifikáty uměleckých děl známých českých malířů, které pro něj podle policie zhotovil malíř a restaurátor Alexandr Hanel. Ten ale později utekl na Kanárské ostrovy. Fröhlich se tak začal obracet na jiné padělatele.

Hlavní líčení s údajnými organizátory celého systému už probíhá u pražského krajského soudu. Naopak podobnou žalobu jako Bohdalová údajně podali i další poškození klienty bankéře Pokludy, mimo jiné třeba režisér Ivan Zachariáš.

Témata: Jiřina Bohdalová Komerční banka podvod Umění