Drama na zámku v Osečanech! Matěj Stropnický mohl skončit stejně jako Musil!

Matěj Stropnický 5

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

7. února 2019 12:21

Na zámku v Osečanech, kde už pár měsíců žijí Matěj Stropnický a Daniel Krejčík, jsou vidět první změny! Bývalý předseda Zelených se pochlubil nejen prvním zrekonstruovaným pokojem, ale i tím, jak měnil žárovku! Podle mnohých ale pořádně hazarduje!

Matěj Stropnický pravidelně ukazuje, že život na zámku rozhodně není pohádka. Denně se tam totiž i se svým přítelem Danem Krejčíkem setkávají s těžko překonatelnými překážkami!

„Ono se řekne vyměnit žárovku. Ale když u nás je ve výšce pět metrů, skleněný dekl je zatuhlý mrazem, stářím a zpuchřením těsnění,“ popisuje nejnovější problémy bývalý šéf Zelených.

A vyměnit žárovku nejde ani shora. „Z okna tam nedosáhneš asi o prst, nemůžeš najít žebřík, když je najitej, váží metrák a končí cestou, tak ho vysadíš na železný kozy, co šly kolem, k nim židli a Dana, kterej povzbuzuje slovy: ježiš poď dolu, dyť spadneš - tak se jednou rukou držíš za odpadávající omítku a druhou s tím vexluješ, až to po dvou hodinách je,“ pochlubil se.

S výsledkem ale nakonec stejně moc spokojený nebyl! „Ale ta záře, to je ledková záře nad Osečanama!...jo, Daní, jdu to zhasnout, ať neni světelnej smog,“ směje se Matěj. Jenže tak veselé to opravdu nebylo, protože celá oprava mohla skončit katastrofou!

V příspěvcích mu tak lidé psali, že může být rád, že nakonec nedopadl jako moderátor Honza Musil, který před Vánocemi lezl na žebřík, ze kterého spadl a přelámal si páteř a žebra! Nadšená z těchto fotek nebyla ani maminka Daniela Krejčíka!

„Prostě zámek bude.....ale moje nervy !!! Pokud tam letos nezmrznete - nemusíte se zmrzačit! Panebože!“ zděsila se paní Krejčíková! Další Matějovi radili, aby si prostě pořídil delší hliníkový žebřík, který by se dal snadno složit. „My ho máme. Jenže je na půdě a nejde z ní dostat,“ přiznal Matěj.

První zrekonstruovaný pokoj je na světě! 

Před pár dny se Stropnický také pochlubil, že společně s odborníky po půlročním úsilí zrestaurovali první místnost. Jde o rohovou ložnici ve druhém patře. „ Co to všechno bylo? Přeštukovat strop a nad ním zateplit půdu ovčí vlnou. Opálit a barvou slonové kosti přelakovat okna. Vyrobit k nim nové parapety. Zbrousit a vyšpánkovat podlahu z fošen datovaných průzkumem do roku 1669, napouštět včelím voskem smíchaným s olejem se bude v létě.

Ani to ale nebylo vše. „Vyměnit elektrické vedení. Odstranit novodobé nátěry dveří - lakovat se budou až všechny najednou. Vyčistit komín a postavit sem jediná místní dochovaná kachlová kamna, co tu zbyla po nejrůznějších nájezdech žoldnéřů. No a samozřejmě obnovit původní šablonový dekor s bronzováním imitující brokátové tapety. Tím nám taky zhruba došly peníze,“ přiznal Matěj, který přesto slibuje „Zámek bude!“

Témata: Matěj Stropnický Daniel Krejčík