Hrušínský vzpomíná na Václava Vorlíčka! Historky, které vás rozpláčou

Jan Hrušínský si zahrál po boku Vladimíra Menšíka ve Vorlíčkově pohádce Jak se budí princezny 5

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

7. února 2019 9:09

Jan Hrušínský patří k těm hercům, kteří se zesnulým režisérem Václavem Vorlíčkem pracoval na celé řadě filmů. Právě on si zahrál ve Vorlíčkových pohádkách Jak se budí princezny, Dívka na koštěti či Jezerní královně. Teď Hrušínský zavzpomínal nejen na Vorlíčka, ale i na historky z natáčení.

Hrušínský na režiséra na sociálních sítích. „Ten pocit, když někoho znáte padesát let a najednou není. Divná věc, na kterou si nejde zvyknout. Nemám fotky ze všech filmů, které jsme spolu natočili, jen vzpomínky. A ty stojí za to,“ uvedl herec.

Vzpomněl na to, že poprvé se setkali ve filmovém klubu na Národní třídě na podzim 1970. „Vybíral si herce do skvělé komedie o holce, která lítá na koštěti a do světa lidí přiletí jako sova. Bláznivý, že jo? A přesto se tím už padesát let lidi baví,“ zavzpomínal na konkurz na oblíbený film Dívka na koštěti, kde si Hrušínský zahrál spolu s Petrou Černockou.

„Pak jsem u něj přišel o roli prince v pohádce o Popelce, protože byla taková doba. Dal mi za to ale jiného prince o pár let později, a byl to ten, co budil princeznu, co se bodla o trní. Znáte? Láďa Menšík hrál sluhu Matěje. Lezu po laně z okna, Vláďa čeká dole u báglů a kožených vaků. Seskočím na zem, popadnu ty pytle a Vašek křičí: Stop! Honzo, nemůžeš to tahat, sluhu hraje Láďa! Ale já to pro pana Menšíka rád udělám...“ vypráví Hrušínský na jedny z nejznámějších českých pohádek.

Nebyly to ale jediné filmy, na kterých spolu s Vorlíčkem spolupracoval. „Mám to před očima, jako dneska. Bubáci pro všední den, Jezerní královna, Saxana a lexikon kouzel... Škoda, že u toho posledního filmu už nemohl být Miloš Macourek. Vorlíčkovi evidentně chyběl,“ posteskl si Hrušínský.

Herec navíc přiznal, že sám přišel v případě druhého filmu o čarodějce Saxaně s několika vlastními nápady. „Navrhoval jsem, aby tam byly kreslené postavy Ládi Menšíka, Stelly Zázvorkové, Josefa Bláhy a dalších herců z Dívky na koštěti - a jejich hlasy by nadabovali imitátoři. Bohužel to neprošlo, do filmu se dostaly odkazy na Arabelu a další Vaškovy filmy a Dívka na koštěti se téměř vytratila... Ale to sem dnes nepatří,“ uvedl herec a principál Divadla Na Jezerce.

„Jsem přesvědčen, že Vorlíček tu bude díky svým filmům stále a jeho úžasné komedie - např. Pane, vy jste vdova! (ten mám nejradši) nás nikdy neomrzí. Díky za to,“ dodal truchlící Hrušínský.

Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let, U diváků poprvé zabodoval parodií na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii? Vorlíček vytvořil úspěšný tvůrčí tandem se scénáristou Milošem Macourkem. Plodem jejich spolupráce se staly i crazy komedie Pane, vy jste vdova! Či Což takhle dát si špenát.

Režisér se proslavil i díky svým nezapomenutelným pohádkám. Vůbec nejznámější jsou Tři oříšky pro Popelku. Natočil ale také pohádkjy Princ a Večernice, Kouzelný měšec, Jezerní královna či Jak se budí princezny. A samozřejmě i seriál Arabela.

Témata: Václav Vorlíček Jan Hrušínský