Vzpomínky na Vorlíčka! Truchlí domácí hvězdy i zahraniční média!

Václav Vorlíček

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. února 2019 18:50

Profesionál, který dokonale uměl vytěžit komediální látku, chtěl bavit své publikum i sebe a autor filmů, které nestárnou ani po desítkách let byl podle svých kolegů a spolupracovníků režisér Václav Vorlíček. Autor mnoha oblíbených pohádek a komedií zemřel v úterý v 88 letech.

"Myslím, že kdyby se se svými schopnostmi narodil v Hollywoodu, tak ho zná celá zeměkoule," řekl režisér Zdeněk Zelenka. Žánr, ve kterém ho zná dětské i dospělé publikum, podle něj Vorlíček dokázal mistrovsky. "Jsou to vzorové komedie, matematicky přesně vystavěné. Nesmírně jsem si ho vážil," dodal Zelenka, který s Vorlíčkem mimo jiné učil na pražské FAMU a jeho starší kolega ho jako člen komise do školy kdysi přijímal.

"Filmový svět truchlí a my s ním. V požehnaném věku 88 let zemřel režisér Václav Vorlíček. Zůstává po něm zástup filmových a pohádkových postav, filmů a situací, kterým se nepřestaneme smát. Zavři oči brouku, vzpomínáte? A vy, pane režisére, odpočívejte v pokoji," uvedlo na twitteru ministerstvo kultury s odkazem na film Pane, vy jste vdova.

Režisérka Alice Nellis čeká, že odchod někoho, kdo dokázal pobavit tolik dětí i dospělých, "proběhne" celým národem. "Tolik generací vyrůstalo na jeho filmech a doteď se jim dokážou lidí smát... A ten smích je něco, co v dnešní době všichni hrozně potřebujeme," řekla ČTK. "Vážil jsem si ho za to, že rozvíjel českou komedii, dělal filmy pro lidi, které byly zábavné, a přitom ne hloupé. To považuju za velkou dovednost, protože sami dnes vidíme, jak právě v české kinematografii takové filmy lidem chybějí a jak naopak ty Vorlíčkovy stále baví i nové generace," řekl filmař Fero Fenič.

K Vorlíčkovi patří pohádky, tou ve světě neslavnější a autorovi nejmilejší jsou Tři oříšky pro Popelku. Film dokonce patří mezi ty, které Národní filmový archiv vybral mezi snímky, které jako první digitálně restauroval.

"Nejen filmoví režiséři zacházejí s pamětí volně podle toho, oč si zrovna situace říká. Když jsme začínali pracovat na digitálním restaurování Tří oříšků pro Popelku, pozvali jsme Václava Vorlíčka na projekci, abychom získali i jeho osobní svědectví o vzniku tohoto filmu," vzpomíná na Vorlíčka ředitel NFA Michal Bregant.

Vorlíček byl podle něj rád, že se jeho pohádka vrátí na plátna kin a byl velice vstřícný. "Ale když se ho kdosi ptal, zda ho při kompozici některých scén inspirovala barevnost a nálada Breughelových obrazů, odpověděl slušně, ale rázně: Prosím vás, kdo by si to po těch letech pamatoval?," uvedl Bregant.

Při obnovené premiéře v Norsku, kde je Popelka velmi populární, bavil historkami sestavenými umně a spolehlivě, takže publikum se vděčně bavilo, aniž by kdo zkoumal míru autenticity. "Vorlíček byl profesionál, který se orientoval podle žánru a zvlášť když měl k dispozici komediální látku, dokázal z ní vytěžit maximum. Jeho historky byly mimo dobro a zlo, chtěl bavit své publikum i sebe," řekl ředitel.

Obrovským vkladem do života bylo setkání s Vorlíčkem třeba pro zpěvačku Petru Černockou, kterou režisér v roce 1971 obsadil do hlavní role ve filmu Dívka na koštěti. "Vklad do mého života, ačkoli jsme si to ani on, ani já tehdy neuvědomovali, byl obrovský, já jsem do smrti smrťoucí Saxana a za jeho film mě mají rádi jak dospělí, tak děti," řekla Černocká.

"Znali jsme se skoro 50 let. V roce 1970 mi Václav nabídl roli v komedii Dívka na koštěti a od té doby jsme spolu dělali mnohokrát. Jeho filmy s námi zůstanou napořád a nikdy diváky neomrzí," uvedl Jan Hrušínský, který byl v Dívce na koštěti Černocké partnerem.

"Václav byl vstřícný nejen ke mně, ale ke všem kolegům z branže. Vyrostli jsme na jeho filmech, ve kterých přišel s novými trikovými kouzly. V době, kdy neměl k dispozici dnešní techniku, přicházel s novátorskými věcmi, byl to moderní režisér," řekl režisér Filip Renč, který loni uvedl premiéru muzikálové podoby filmu Tři oříšky pro Popelku. "Dočkal se ovací ve stoje. Nebyl už na tom zdravotně dobře, všichni jsme cítili, že je to možná poslední aplaus před velkým publikem," uvedl.

Truchlí i svět

Úmrtí českého režiséra Václava Vorlíčka si dnes všímá řada německých zpravodajských webů, které ho připomínají především jako režiséra kultovní pohádky Tři oříšky pro Popelku. Ta je dodnes pro řadu Němců neodmyslitelnou součástí vánočních svátků.

"Vorlíček patřil k nejdůležitějším režisérům dětských a pohádkových filmů v Československu a později i v Česku. V roce 1973 se mu se Třemi oříšky pro Popelku podařil průlom také ve východním a západním Německu," konstatuje server veřejnoprávní televize ARD.

Web magazínu Die Zeit zase Vorlíčka, který zemřel v úterý ve věku 88 let, označuje za průkopníka českého pohádkového filmu. Pohádku Tři oříšky pro Popelku pak vnímá jako vánoční klasiku. Die Zeit i další weby ve svém zpravodajství hojně využívají zprávu agentury DPA.

Ta připomíná, že Vorlíček vystudoval FAMU a první film natočil v roce 1960. Z další režisérovy tvorby vyzdvihuje filmy Princ a Večernice a Jak se budí princezny. Nezapomíná ani zmínit to, že v roce 2017 získal na filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za umělecký přínos české kinematografii.

O Vorlíčkově úmrtí informují třeba také servery televize n-tv, novin Die Welt nebo listu Süddeutsche Zeitung.

Témata: Václav Vorlíček