Zemřel herec Luděk Munzar (†85)! Kruté stáří v bolestech, zemřel u sebe doma

Luděk Munzar 3

Autor: ČTK, stars24.cz

26. ledna 2019 10:37 | Aktualizováno: 26. ledna 2019 14:00

Dnes nad ránem v Praze zemřel oblíbený český herec Luděk Munzar, 20. března by mu bylo 85 let. Lidé ho mohli vidět v desítkách televizních filmů a seriálů. Kromě toho se výrazně uplatnil v rozhlase a dabingu. Jeho úmrtí oznámil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Herec zemřel po dlouhé těžké nemoci, obklopen svou rodinou, dodal mluvčí.

Munzar před smrtí prožíval velmi špatné chvíle. Dlouhodobě ho trápily zdravotní problémy - minulosti prodělal rakovinu ledvin a prostaty, zlobilo ho i srdce. Kvůli tomu často trpěl nesnesitelnými bolestmi. Do toho všeho ho ranila i vážná nemoc jeho manželky Jany Hlaváčové (80). Naposledy vydechl ve svém domě.

Munzar v letech 1952 až 1956 studoval herectví na pražské DAMU, v ročníku vedeném Vítězslavem Vejražkou. Poté nastoupil na sezónu 1956–1957 do Městského oblastního divadla v Mladé Boleslavi. Od října 1957 byl angažován jako člen činohry Národního divadla v Praze. 

V roce 1990 Munzar opustil spolu se svou ženou Národní divadlo, protože jeho představy o poslání a směřování divadla se odlišovaly od představ nového vedení. Krátký čas se pokoušel Munzar podnikat v automobilových službách, úspěšný příliš nebyl. 

Luděk Munzar dnes nad ránem odešel do hereckého nebe, ve věku nedožitých 86 let. Měl jsem tu čest se Luďkem Munzarem několikrát setkat a těší mne, že jsem mu mohl osobně poděkovat za mnohaleté kultivování naší umělecké scény. Byl skutečnou ikonou českého divadla i filmu. R,I.P.

— Daniel Herman (@DanielDherman) 26. ledna 2019

Když slavil osmdesátiny, vzpomínal, jak při svých začátcích ve zlaté kapličce stával při představeních v portále, sledoval, jak to mistři dělají, a dal si velký úkol - nepřekážet. "Minimálně pět šest let jsem tam stával a díval se. Když jsem pak hrál velké role, zjistil jsem, že nechodím do šatny - pořád jsem se měl na co dívat. Věřím, že gesta a intonace těch mistrů tam jsou dodnes, i když Národní i Stavovské prošly rekonstrukcí," uvedl v roce 2013.

Smutná zpráva dorazila v dnešním tichém, zasněženém ránu. Ve věku 85 let zemřel Luděk Munzar, dlouholetý člen Národního divadla, legenda českého filmu, mistr mluveného slova. Nenapodobitelný. Nenahraditelný. pic.twitter.com/V9ah13dSym

— Ministerstvo kultury (@MinKultury) 26. ledna 2019

Často hrál v televizi i ve filmu, mnohdy po boku své manželky Jany Hlaváčové, jako tomu bylo třeba v životopisném filmu o Leoši Janáčkovi Lev s bílou hřívou. Munzar hrál například i ve filmu podle Kunderova Žertu, k dalším jeho filmům patří Dědeček automobil či Srpnová neděle. Televizním divákům utkvěl především v titulní roli posledního Dietlova seriálu Synové a dcery Jakuba skláře.

Byl také průvodcem po rozhlednách, vyprávěl o věkovitých stromech a pramenech řek v televizních dokumentech. Jeho velkou vášní bylo létání a rychlá auta. Obdržel cenu Thálie za rok 2011 za celoživotní činoherní mistrovství.

Spolu s Janou Hlaváčovou byli jedni z mála českých umělců, kteří nepodepsali tzv. Antichartu odsuzující prohlášení Charty 77. "Komunisti udělali Antichartu a já ji nepodepsal, ale nikde jsem o tom nemluvil. To je celé," řekl k tomu.

Témata: Luděk Munzar