Rychtář bral Ivetě Bartošové mobil, mohl jí před sebevraždou napráškovat! Proč její máma nepřijela na pohřeb?

Iveta Bartošová 8

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. ledna 2019 9:29

Letos uplyne pět let ode dne, kdy si populární česká zpěvačka Iveta Bartošová sáhla na život. Podle její maminky ale vždy byla možnost, že se o něco takového pokusí. Proč ale nepřišla na pražský pohřeb? Nejen to prozradila v knize Má dcera Iveta, která je k dostání na pultech knihkupectví.

Podle maminky Svatavy nesla Iveta těžce jakoukoliv kritiku. Proto ji mnohdy po koncertech nechtěla ani dráždit a byly spolu v kontaktu jen zřídka. "Občas mi zavolala, ale jen výjimečně," svěřila se její máma.

Co se týče osobních setkání, ty byly ještě vzácnější. Naposledy se totiž viděly v roce 2013 na charitativním koncertě. "Potom byla v létě unesená, pak byla v nemocnici na operaci, pak se s Rychtářem vzali, to bylo všechno v roce 2013, a potom v dubnu 2014 si vzala život," uvedla v knize, kterou obdržel server stars24.cz od vydavatele.

Paní Svatava se ale vždy bála, že se o něco takového Iveta pokusí. "Vždy když se pokusila vzít si život, někdo jí z toho dostal, ale tentokrát se rozhodla jít na jistotu. Nebyla šance, že by jí někdo zachránil," dodala.

Její smrt dává za vinu jejímu manželovi Josefu Rychtářovi, kterému podle svých slov věřila, protože umí "oblbnout lidi." "Řekla jsem mu, že kdyby měl Ivetku opravdu rád, tak by ji nenechal skočit pod vlak, ale dal by jí na léčení. Tvrdil, že nechtěla, ale on s ní žil! Byl to její manžel, tak se o ni měl postarat!" doplnila Svatava.

Na pohřeb v Praze ale odmítla přijet nikoliv kvůli němu, nýbrž kvůli médiím. "Nevím, jestli bych to přežila, jestli by to se mnou nešvihlo, kdybych tam byla. Nebyla jsem u ní, neviděla jsem ji, domů skoro nejezdila, v posledních letech jsme se nestýkaly a vidím ji na internetu, slyším její písničky z rádia, tak mám pocit, že někde je," svěřila se maminka.

I přesto, že kontakty mezi nimi utichly, si den před tragickou sebevraždou obě volaly. "Volala jsem jí o půl páté a nikdo to nebral, on většinou její mobil zvedal Rychtář. Za půl hodiny mi zavolal z jejího mobilu, že je Ivetka unavená a šla si lehnout. On prý jede do města a že mi kolem půl osmé zavolají. A opravdu zavolali. Ivetka byla úplně v pohodě, nebyla opilá," popisuje Svatava.

"Už jsem totiž po těch letech poznala, když měla něco v sobě. Navíc si přede mnou dávala pozor, a když věděla, že mi bude volat, tak by předtím určitě nepila, ale nevím, jestli ji on nedal nějaké prášky," dodala maminka s tím, že si povídaly o všem možném asi půl hodiny.

"Potom jsem už přemýšlela, o čem se ještě budeme bavit, protože už přestávala mluvit. Když už to nemělo cenu a ztichla, řekla jsem jí, ať si odpočine, že si zase zavoláme. Na to mi odpověděla: 'Maminko mám tě ráda, měj se hezky a dávej na sebe pozor.' A to byl konec našeho posledního rozhovoru. Rychtář ho nahrával a potom jej dal do televize. Hrozně mě to ranilo," svěřila se dále Svatava.

Témata: Iveta Bartošová