Tragická úroveň české zábavy? Karel Šíp se pořádně dopálil, odnesly to SuperStar i Výměna manželek!

Karel Šíp ve svém pořadu Všechnopárty

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. ledna 2019 16:56

Úroveň reality show vysílaných v Česku je už několik let na bodu mrazu. Od doby, kdy komerčními stanicemi prošly pořady jako Vyvolení, se na obrazovkách neustále točí opakující se talentové show a podobné ničím neoriginální soutěže. Toho si všiml i moderátor Karel Šíp.

Nedávno jsme na serveru stars24.cz poukázali na to, že sotva skončila jedna řada talentové soutěže Česko Slovensko má talent, vzápětí začíná další. A aby toho nebylo málo, opět se vrací soutěž Hlas. Vzápětí byl ohlášen další MasterChef. Zkrátka a  dobře televize nemají co vysílat, a tak recyklují obsah.

Česko (i Slovensko) jednoduše posledních osm let žije, či spíše umírá ve víru talentových soutěží. Každý rok se dozvíme, že zrovna tohle je nejlepší zpěvák, kuchař, tanečník, bubeník, artista, showman... A vzápětí jeho jméno zapomeneme. Soutěží je tolik, že vítězové už nikoho nezajímají. A jejich sledovanost stále klesá.

Toho si ostatně povšimnul i Karel Šíp. "Zdá se mi, že neexistujou mantinely, co je zábava a co už ne. Existujou ty různé „reality show", ale nevím, jestli to je zábava. Mění se tam třeba manželky, to jsou kolikrát víc dramata, tam žádná legrace vzniknout ani nemůže," uvedl.

"V kategorii zábavy jsou taky prezentovány ty různé soutěže... talentové například. Velkovýroba nešťastných lidí, do kterejch zasejou semínko naděje, že z nich budou hvězdy. Soutěž skončí a po většině z nich pes neštěkne," dodal pro Téma s tím, že mu to nepřijde zábavné.

A není sám. Na Českých obrazovkách jsme za poslední roky viděli desítky rádobytalentů a všem je jasné, že kdo skutečný talent má, už dávno se živí tím co mu jde a nemá potřebu do podobných soutěží chodit. Stát se zpěvákem dnes lze i na kterémkoliv konkurzu na muzikál, a člověk se kvůli tomu nemusí natřásat před televizními kamerami.

Je pochopitelné, že člověka v účasti na soutěži může zlákat vidina televizní slávy, ale ruku na srdce, vzpomenete si ještě, kdo to byl například Stanislav Dolinek? Jeden z předních účastníků první řady SuperStar vydal po skončení soutěže album a teď dělá v Ostravě ve finančnictví. Na facebooku má necelých 400 sledujících.

Vzpomenete si ještě, kdo vyhrál Talentmanii? Nebo kdo je Gyöngyi Bodišová? Vítězka páté série Česko Slovensko má talent (a na dlouho poslední odvysílané v Česku) se už rok neobjevila v médiích a na sociálních sítích ji sledují asi čtyři stovky lidí.

Princip přitom zůstává pořád stejný. Tuzemské televize nakoupí nějaký zahraniční formát soutěže a vyjdou s ním v hlavním vysílacím čase. Další televize nechce být pozadu, a tak nakoupí zase jiný formát. Vlastní formát soutěží se v Česku neobjevuje, a ten zakoupený se točí stále dokola. A dokola. Dokud se na něj bude dívat aspoň někdo. Smutné je, že na východ od nás v Japonsku nebo na západ v USA jsou po stránce nových reality show daleko před námi.

Témata: Karel Šíp reality show