Trápení Tomáše Kluse: Svého tatínka a sestřičku musel navštívit na hřbitově!

Tomáš Klus

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

27. prosince 2018 10:32

Vánoce jsou doba míru a klidu, zároveň je to ale čas, který často trávíme s rodinou - a vzpomínáme na ty blízké, kteří již nejsou mezi námi. Zpěvák Tomáš Klus se svěřil, že navštívil hrob svého tatínka a sestry.

Klus o vánočních svátcích zapomínal na ty členy jeho rodiny, kteří už nejsou mezi živými. Už v minulosti se svěřil že jeho dětství krutě poznamenala smrt. V pouhých osmi letech mu zemřela sestra, které nebyl ani rok. Krátce na to přišel kvůli nešťastné nehodě i o tatínka.

„Dnes jsem byl za tátou a ségrou a za dědou. Vím, že to tu všechno viděj, ale mám občas potřebu říct jim, co je novýho, jak se máme, jak nám je..“ vysvětluje Tomáš. „Bylo jen bílé ticho kolem. Praskání svíček, které končily dlouhej pád ledových vloček v žáru u pamětních desek. Vzpomínky. Je jich tolik, ale vlastně tak málo. Pokaždé, když si nějakou chci přehrát celou, skončí přesně tam, kde vždycky,“ popisuje zpěvák.

I když od smrti Tomášova tatínka uplynula už dlouhá doba, stále si na něj dobře pamatuje. „A tátův hlas, ten který se vytratil jako první, zazní odněkud z hloubky a když jej chci zachytit, promění se v ruch ulice, zabstraktní a tváři se všelijak, jenom ne tak, jak bych si v tu chvíli přál nejvíc na světě,“ posteskl si Tomáš.

„Když jsme se pak vrátili domů, kde teď pod oknem stojí robot/sněhulák Aston s pindíkem, protože je přece kluk, proběhlo mnou nejedno zachvění, kdy uvnitř něco dojde, zacvakne a mysl se hned plácne do čela a holedbá se, že to je přece jasný, že to ví každej a kdesi cosi.. Proběhl mnou prožitek jednoho z nejstarších klišé. Vše je pomíjívé a proměnlivé. Nic, kromě změny, netrvá věčně. Ani to, co milujeme a přítomnost onoho považujeme za samozřejmou. A tak jsem dneska víc mlčel a jenom koukal a naslouchal tomu, co mám. Radoval se z toho a vychutnával každý okamžik, jako poslední. A došlo mi, jak málo stačí ke štěstí,“ dodává písničkář.

Témata: Tomáš Klus Vánoce