Herec Mrkvička děsí: Deprese a nevyléčitelná nemoc. Už mám oblečení do rakve!

Ladislav Mrkvička 2

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

26. listopadu 2018 15:17

Herce Ladislava Mrkvičku (79) trápí vážné zdravotní problémy! Kvůli depresím už dokonce mluví o vlastní smrti! Prozradil proto, jaké je jeho poslední přání.

Mrkvička se proslavil například díky seriálu 30 případů majora Zemana, kde ztvárnil postavu kapitána Mirka Stejskala, nebo filmu Atentát, ve kterém si zahrál Josefa Gabčíka. Herec nedávno přiznal, že trpí Parkinsonem, přesto ještě dokázal natočit seriál Policie Modrava.

„Mám Parkinsona, takže nemůžu psát, já už teďka nesvedu ani podpisový vzor v bance. Ten třas je nepředvídatelný. Někdy mi ruka náhle uteče,“ svěřil se na konci loňského roku v rozhovoru pro týdeník Téma. „Vypadalo to, že skončím na vozíčku. Ale nějakým zázračným způsobem jsem se dal dohromady,“ vysvětloval Mrkvička.

Jenže od té doby to s ním jde s kopce. Deprese ho dokonce dohnaly k myšlenkám na smrt! Už má dokonce vybrané oblečení do rakve. Chce být pohřben v kostýmu, ve kterém hrál Hanťu ve slavné inscenaci Hlučná samota podle novely Bohumila Hrabala Příliš hlučná samota.

Kostým si přitom schovával dlouhých 35 let! „Zamiloval jsem se do té inscenace takovým způsobem, že jsem se s ní potom těžko loučil. Dokonce mám schovaný kostým a chtěl bych ho obléknout jako kdysi Gérard Philipe kostým Cida,“ svěřil se Mrkvička v pořadu České televize, která mapuje šedesát let Divadla Na Zábradlí. Právě s tímto divadlem je Mrkvičkova kariéra úzce spjata.

Parkinson ale není to jediné, co herce trápí. Loni v létě mu lékaři diagnostikovali bolestivé zánětlivé onemocnění Polymialgiarheumatica. „Všechno mě bolelo, všechny klouby, nemohl jsem ani sejít ze schodů, musela pro mě přijet sanitka,“ vysvětloval Mrkvička.

Navíc dlouhodobě bojuje s depresemi. „Trpěl jsem jimi už dřív, ale pokaždé jsem se z nich nějak vyhrabal,“ svěřil se Mrkvička. „S depresemi si hraju už tak deset, možná patnáct let. A chvílemi to bylo až sebevražedné,“ dodal herec, kterému chatrné zdraví v tuto chvíli už nedovoluje hrát.

Témata: Ladislav Mrkvička