Dagmar Havlové šlo o život: Stříleli na mě, měla jsem strach!

Dáša Havlová má nového kamaráda, boxerku Grace 10

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

18. listopadu 2018 11:04

Herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová zavzpomínala na děsivé události, které prožila v listopadu 1989. V tu dobu jí šlo o život – a to doslova!

Havlová se rozvyprávěla o tom, jak málem zemřela při návštěvě Poldi Kladno, kam vyrazila s hercem Vlastimilem Brodským. Chtěli místním lidem říci, co se vlastně děje, protože zprávy o listopadovém dění se šířili jen velmi pomalu.

„Jeli jsem tam s Bróďou říct lidem, co se děje,“ vyprávěla na ČT24 herečka. Jenže hned u vstupu narazili na vrátného, který z jejich přítomnosti vůbec nebyl nadšený! „Byl strašně agresivní, a dokonce po nás střílel,“ prozradila Havlová.

„Lehli jsme si s Brodským na parkovišti mezi auta. Přitom jsme tam chtěli přinést osvětu, říct lidem, co všechno se změní. A byli lidi, kteří si to nepřáli. Jedním z nich byl i ten pan vrátný,“ vysvětlovala.

Přiznala sice, že v tu chvíli měla strach, zároveň prý ale cítila, jak se tehdy lid semkli. Den po dění na Národní třídě měla hrát představení ve vinohradském divadle. K tomu ale nedošlo.

„Předstoupili jsme před diváky a řekli jim, co se toho 17. stalo. Herci byli vlastně jediný zpravodajský kanál, kterým proudily informace,“ popisovala tehdejší dění. V divadle pro 700 lidí se jich mačkalo dvakrát tolik „„Diskutovávali jsme až do rána,“ popsala Dagmar Havlová, tenkrát ještě Veškrnová.

Zavzpomínala také na muže, kterého si o několik let později vzala. Prozradila, že jej tehdy vnímala jako velkou osobnost a člověka, který celý život bojoval za svobodu. Rozhodně ji prý ale nenapadlo, že se za něj jednou vdá!

Témata: Dagmar Havlová Vlastimil Brodský Václav Havel 17. listopad 1989