Vážně nemocný režisér Jiří Menzel (80) se raduje: Dostal srdce!

Jiří Menzel s rodinou 5

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

12. listopadu 2018 14:14

Jiří Menzel se v říjnu po dlouhých měsících dostal domů z nemocnice, kde se vzpamatovával ze zákeřné choroby. Teď má slavný režisér další důvod k radosti – dostal totiž srdce. A ne tak ledajaké!

Menzel dostal při příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopadu, od organizace Nedoklubko Purpurové srdce. Oscarový režisér totiž sám nedonošené dítě – a zároveň je patronem této organizace!

„Ceny si velice vážím. To, že jsem se narodil předčasně, jsem chtěl vždy v životě otočit ve svůj prospěch. Chtěl jsem všem dokázat, že tu nejsem náhodou. Chtěl jsem být tím více užitečný, což se doufám povedlo,“ vzkázal Menzel Blesku.

Cenu za něj převzala jeho manželka Olga (40), podle které je Jiří velký bojovník už od narození. „Teď bojuje o každý den života a nám ukazuje, s jakou pokorou přijímá nelehký osud, který by jen málokdo zvládl,“ pochválila svého muže Olga Menzelová.

Menzelův zdravotní stav se prudce zhoršil loni v listopadu, kdy musel být převezen do nemocnice poté, co ho jeho žena našla doma ležet bezvládného na zemi. Z klimatizace v letadle se zřejmě nakazil meningokokem a v Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích musel podstoupit závažnou několikahodinové operaci mozku, po které byl uveden do umělého spánku.

Pak vystřídal několik zdravotnických zařízení, kde podstupoval náročné rehabilitace. Před měsícem jeho žena oznámila, že byl Menzel konečně propuštěn do domácího léčení. Na internetu zveřejnila i několik fotografií, Menzel se ale zatím osobně na veřejnosti neukázal. 

Témata: Jiří Menzel Olga Menzelová