Šokující slova o Jiřině Bohdalové: Kvůli Zemanovi si toho musela hodně vytrpět!

Jiřina Bohdalová (Foto: Petr Hloušek) 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

5. listopadu 2018 21:20

Herec a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský se netají tím, že je znepokojen ze současné politické situace v České republice. Kritizuje nejen prezidenta Miloše Zemana, ale třeba i Zemanova předchůdce Václava Klause.

Hrušínský na sociálních sítích zavzpomínal na svoji babičku a další příbuzné, kteří zemřeli v koncentračních táborech. Zveřejnil také videoklip k písni Až jednou. „Tenhle sen o svobodě napsal neznámý dětský vězeň v Terezíně. Chtěl bych písničku věnovat svojí babičce, která byla zavlečena do Terezína a zavražděna v Osvětimi," vysvětlil.

Song nazpíval spolu se svou ženou Miluší Šplechtovou, dětmi ze ZUŠ Louny a pěveckým sborem Carmen. „Zpívali jsme s Miluškou pro ni. A proti všem náckům, rasistům a grázlům, kteří se dnes v České republice už zase roztahují. Píseň je součástí projektu ZUŠ Louny <K čemu slunce, když není den?> Text dětského autora zhudebnil Daniel Dobiáš. Natočeno v Terezíně a v Divadle Na Jezerce,“ doplnil.

Píseň je podle jeho slov dnes velmi aktuální. „Před několika lety by mě ani ve snu nenapadlo, že taková písnička může být znovu aktuální. Že fašismus, nacismus a komunismus, prostě krutost, která číhá v každé totalitě, by se mohly vrátit. Přemýšlím, proč se tak děje. A svým způsobem smekám před Milošem Zemanem. Starý muž, který se sotva udrží na nohou, dokázal probudit v polovině národa nejtemnější vlastnosti, které jsme doufali už nikdy v tomhle životě nespatřit,“ rýpnul si v rozhovoru pro Aktuálně.cz herec.

A i když Zeman podporuje Izrael, Hrušínský přiznává, že je otázkou, nakolik to český prezident myslí upřimně. „Je zastáncem Izraele, ale před pohřbem legendárního Šimona Perese, kam jeli všichni významní světoví státníci, dal přednost setkání s bývalým agentem KGB Jakuninem na Rhodu,“ připomněl umělec.

To ale není zdaleka vše. „Zemanovo podněcování nenávisti ke vzdělaným lidem, k uprchlíkům, k Romům, k tělesně postiženým dětem připomíná metody, jimiž nacisté vzbuzovali nenávist k Židům. Když se podaří probudit v lidech nejhorší vlastnosti, klidně pak jdou a namalují šibenici na zeď Karlu Čapkovi. Nebo Peroutkovi,“ varuje Hrušínský.

Zeman ale není jediný, koho zkritizoval. „Svoboda je tady stále velká a široká. Když ale vidíte, jak bývalý český prezident jezdí do Německa podporovat hnutí, které má blízko k neonacismu, jak jeho syn zpochybňuje naši misi v Afghánistánu a pomáhá si lživými argumenty, a když českou vládu podporují extremisté, tak jde mráz po zádech,“ uvedl s odkazem na rodinu Klausových.

V Divadle na Jezerce hraje i Jiřina Bohdalová, která byla jednou z tváří Zemanovy kampaně. Hrušínský ovšem říká, že si herce vybírá podle toho, jací jsou herci – i když prý rád pracuje s lidmi, se kterými si rozumí. „Je to její věc. Já mám jiný názor, tohle je její volba. Ptal jsem se, jestli si uvědomuje, že pokud se vyplní, čeho chce Zeman docílit, tak připravuje krušný život svým potomkům,“ prozradil herec a principál divadla.

Bohdalová podle něj není v lehké situaci. „Při druhé volbě už mezi aktivními podporovateli nebyla, i když asi mezi ně stále patří. Po první volbě chodilo do divadla hodně dopisů - a pozor, ne anonymy -, kde lidi psali, že ji milovali a jsou zklamaní z toho, co udělala. Vždycky jsem ji bránil, protože je jednou z nejlepších, ne-li nejlepší současnou herečkou,“ dodal Hrušínský.

Témata: Jan Hrušínský Miloš Zeman Jiřina Bohdalová