Landa slaví 50. narozeniny! Víte, proč jezdí rally a kolik splnil kejklí?

Daniel Landa

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

4. listopadu 2018 9:50

Zpěvák, skladatel, textař a herec Daniel Landa, který 4. listopadu oslaví padesátiny, je znám nejenom jako interpret svých vlastních písní, ale i jako autor muzikálů. Umělec, který příležitostně hraje i v divadlech a filmech, je díky svým začátkům ve skinheadské skupině Orlík i některým dalším aktivitám části veřejnosti vnímán jako kontroverzní, málokdo mu však upírá talent a charisma. Kromě umělecké činnosti se věnuje například také automobilovým závodům a thajskému boxu.

Pražský rodák Landa vystudoval hudebně-dramatický obor na pražské konzervatoři. V roce 1987 založil spolu se svým kamarádem Davidem Matáskem kapelu Orlík, jejíž písně byly označovány některými kritiky za nacionalistické a rasistické. Na sólovou dráhu se pak Landa vydal v roce 1992, kdy natočil desku Valčík.

Od té doby má Landa na kontě přes 1,2 milionu prodaných desek, s manželkou Mirjam stojí i za muzikály Krysař, Tajemství, Touha a Klíč králů. Hrál například ve filmech své ženy Mirjam Kvaska a Tacho, ale třeba také ve starších snímcích Copak to je za vojáka..., Proč? a Tankový prapor. Je autorem scénáře i hudby hudebního dramatu Tajemství Zlatého draka, jehož uvedení v Národním divadle Brno vyvolalo protesty části kulturní obce. Některým lidem vadila jeho skinheadská minulost a údajně xenofobní postoje. Divadlo se však za Landu postavilo, kritici hru chválili.

Před třemi lety na Landův koncert v pražských Letňanech dorazilo přes 50.000 lidí. Následovat mělo velké turné, které však zpěvák z obav o bezpečnost zrušil. Landa v té době ostře vystupoval proti takzvanému Islámskému státu (IS). V poslední době Landa objížděl komornější sály s kytarou a autorským čtením ze svých knih Všeník a Obvšeník. Nyní u příležitosti svých padesátin pořádá sérií koncertů ve velkých halách.

V roce 2004 vyvolal rozruch, když představil svůj soukromý řád Ordo Lumen Templi. Učinil tak při koncertu v kostele sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, kde vystoupil s vlastním pojetím písní Karla Kryla. Se svými přáteli, mezi nimiž byl i tehdejší ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous, se objevil v bílých řízách. Řád, který Landa později charakterizoval jako občanské sdružení hlásící se k židovsko-křesťanským tradicím, jehož cílem je snaha naplňovat touhu po harmonickém rozvoji každého, později Landa dle médií opustil kvůli jiným projektům.

Pozornost vzbudil i před šesti lety, když během projevu na vyhlašování Českého slavíka oznámil přerušení své hudební kariéry a přijetí uměleckého jména Kouzelník Žito. "Kouzelník Žito byl několikaletý umělecko-sociální experiment, který čeká na své umělecké zhodnocení filmem Odžito, jehož scénář teď píšu" vysvětlil Landa.

Jeho velký koncert v Praze v roce 2015 byl jednou ze "sedmi kejklí", které se Landa zavázal splnit. Další splněnou "kejklí" je zápas v profesionálním ringu v thajském boxu. K tomu v červnu 2014 vyzval finského bijce Riku Immonena. Sice na něj podle očekávání nestačil, vydržel však celá tři kola a prohrál až verdiktem rozhodčích. Mezi další Landovi "kejkle" patří zaplavat si se žraloky tygřími, skončit do 4. místa v mistrovství světa v rallye, podplavat průrvu Blue Hole u Sinajského poloostrova, dostat fotbalisty Sigmy Olomouc do finále Ligy mistrů a položit základní kámen chrámu Zlatého draka. "Nemusíte ty cíle splnit, ale musíte se o to na sto procent pokusit," uvedl Landa.

Landa, jehož otec Stanislav byl úspěšným autokrosařem, také propadl kouzlu rychlých kol. Úspěšně jezdil autokros, závodil i s tahači, na motokárách nebo s formulovým speciálem. Dlouho se také věnoval automobilové rallye, loni oznámil návrat do soutěží mistrovství republiky.

Témata: Daniel Landa