Ve Vladislavském sále to pořádně zašumělo! Proč si Kvitová nepřišla pro vyznamenání?

Petra Kvitová

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. října 2018 11:29

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě v neděli u příležitosti 100. výročí vzniku Československa udělil státní vyznamenání 41 osobnostem. Ocenění měla dostat také tenistka Petra Kvitová. Když ale došlo na její jméno, ozvalo se v sálu šumění! Tenistka totiž na Hrad nepřišla!

Ze sportovců medaili získali fotbalista Petr Čech, olympijská vítězka v lyžování a na snowboardu Ester Ledecká a tenisté Petra Kvitová, Helena Suková a Radek Štěpánek. První tři jmenovaní si ale cenu osobně nepřevzali. Největší překvapení to bylo především u Petry Kvitové!

Když při předávání vyznamenání zaznělo, že tenistka dostane své ocenění později, ve Vladislavském sále to zašumělo. Co se stalo? Proč Petra nepřišla? Mělo snad jít o nějaký protest?

Ale kde že! Skutečný důvod je mnohem prostší! „Onemocněla. Po návratu ze Singapuru ji přemohla horečka. Na poslední chvíli se tak musela omluvit,“ vysvětlil mluvčí tenistky Karel Tejkal.

Kvitová nebyla jediná, kdo nepřišel

Pro vyznamenání si osobně nemohl dojít ani fotbalový brankář Petr Čech. V neděli totiž seděl na lavičce Arsenalu v duelu anglické ligy na hřišti Crystal Palace. „Přijít si pro ocenění osobně na Pražský hrad by bylo zážitkem na celý život, ale bohužel datum kolidovalo s naším zápasem na Crystal Palace, což mi neumožnilo se zúčastnit," vysvětlil Čech.

To Ledecká se nedostavila proto, že byla na soustředění v Rakousku. Zvažovala dokonce, zda ho vůbec přijmout. Její otec, hudebník Janek Ledecký, totiž v minulosti Zemana tvrdě kritizoval.

„Abych byla upřímná, tak jsme to doma řešili. Řešili jsme, jestli vůbec je správné v současných podmínkách vyznamenání přijmout, nebo ne. Já jsem se k tomu postavila z té strany, že na státní vyznamenání mě navrhl stát a občané České republiky za dlouhodobou reprezentaci České republiky. Já si toho vážím a z tohohle postu to státní vyznamenání přijmu," přiznala Ester.

Témata: Petra Kvitová státní vyznamenání Miloš Zeman Ester Ledecká Petr Čech