Michal David mu hnul žlučí? Režisér si podal i Zemana, rasisty a komunisty

Hřebejk, Jan

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. října 2018 15:13

Režisér Jan Hřebejk se o víkendu stal komunálním politikem, když se za hnutí Starostové a nezávislí (STAN) probojoval do zastupitelstva Prahy 5. Na sociálních sítích se ihned vyjádřil k některým žhavým politickým tématům.

Ještě v době, kdy byly volby v plném proudu, měl Hřebejk jasno, co je cílem voleb. „Nechci být skeptický příliš. Ale není dnes hlavním úkolem "mluvit s druhou stranou", s voliči Zemana, Okamury, komunistů.. sympatizanty Babiše, Klause jr, czechxitu. S nimi se mluvit nedá a ani nemá. My se musíme bránit! Jinak nás ti rasisti, komouši, autoritáři a fašouni zničí,“ varoval na twitteru.

Když pak bylo jasné, že byl zvolen do zastupitelstva pro městskou část Praha 5 za STAN, poděkoval voličům. „Děkuji všem, že jsem se s VAŠÍ POMOCÍ stal zastupitelem na Praze 5. Nebudu krást, a když budu mít pocit nepatřičnosti, tak vám to dám vědět,“ vzkázal jim Hřebejk.

Už jako zastupitel vyjádřil podporu jednomu z kandidátů do Senátu – Jiřímu Šestákovi. Ten kandiduje v Českých Budějovicích za STAN. „Milý Jiří, duel jsem neviděl ani tě nemohu volit.. Ale máš moji naprostou podporu, už jenom za tvé aktivní brždění zemanovsko- babišovského kolotoče. Kdo tvůj slušný a zásadový postoj zná, věřím, že tě bude volit. Hodně štěstí!“ popřál mu režisér.

Následně přidal Hřebejk i názor na to, kdo „Podle mého názoru by se měl stát pražským primátorem Jan Čižinský. Na nikoho během kampaně neútočil, se svým týmem vydupal volební úspěch ze země, a tam, kde ho znají nejlépe, v Praze 7, dostal po čtyřech letech vládnutí skoro 56%. Slušný a důvěryhodný politik,“ ocenil lídra hnutí Praha Sobě Hřebejk.

Kromě toho okomentoval i hádky ohledně státního vyznamenání pro Michala Davida. „Musím se přiznat, že v případě pana prezidenta netrpím, když si pro vyznamenání jdou pan Petr Žantovský, pan Čuba, F.R. Čech, Filip Renč či Michal David. Je mi líto Prof. Pafka, Soni Červené, Karla Kryla. U opravdových zasloužilých osobností mám pocit, že je MZ špiní. Díky V. Mišík!“ zkritizoval seznam oceněných prezidentem Milošem Zemanem.

Témata: Jan Hřebejk Michal David Miloš Zeman