Náhlá smrt hudebníka, se kterým vystupovala Vondráčková! Z posledních slov kytaristy mrazí!

Milan Berka

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

11. října 2018 14:55

Zpěvačku Lucii Vondráčkovou zasáhla další tragédie“ zemřel její přítel, kytarista a dlouholetý člen skupiny Vokobere Milan Berka (†50). O jeho smrti na sociálních sítích informoval bubeník Tokhi.

Berka dlouhé rohy hrál s kapelou Vokobere, jejímž členem je také tatínek Lucie Jiří Vondráček. Zpěvačka se skupinou v minulosti také vystupovala, společně například nazpívali píseň Kousek štěstí aneb Osudová.  .

„NE. Hrozně mě to mrzí. Nevím, co říct. Děkuju za všechny chvíle, vždycky milé povídání a společné zážitky z pódia. Neuvěřitelný.  Štastnou cestu, kamaráde,“ napsal zdrcený bubeník Tokhi.

Příčina Berkovy smrti zatím není známa. Ještě před pár dny přitom hudebník oslavoval. „Tak přátelé dnes jsem na světě přesně 18 000 dní. Nadešel čas se ohlédnout k čemu to vlastně celé existování bylo. Asi začnu sepisovat knihu, nebo tak něco, ale teď je na řadě jiná věc... doušek dobré whisky,“ žertoval hudebník na konci září.

Jeho poslední status na sociálních sítích pochází z 2. října a zmiňuje v něm, jak na Žofíně přebíral cenu in memoriam za jeho přítele Wabiho Daňka (†70), který zemřel loni v listopadu.

„Včera jsem na žádost jeho rodiny v paláci na Žofíně za něho převzal cenu "Legenda Nočního proudu" in memoriam, jenž mu byla letos udělena Českým rozhlasem 2, tzv "Dvojkou". Večer plný emocí, osobností, nablýskaných křišťálových lustrů, ale především krásné muziky. Po skončení přímého přenosu se ještě dlouho sedělo a povídalo o všem možném. Stesk a vzpomínky v mojí duši šly v klidu a pokoji spát,“ popisoval akci Berka.

Ráno se pak dozvěděl, že zemřel francouzský šansoniér Charles Aznavour. „A vše se okamžitě vrátilo do mé mysli a divoce jí začalo jitřit. A co mají tito dva pánové společného? Proč je spojuji do jednoho komentáře? To je prosté... v jejich domovině je znal snad úplně každý a oba zpívali a hráli naplno až do konce svých dnů a jejich písně tu budou ještě dlouho s námi. Oba patřili k osobnostem, které formovaly můj hudební svět v jeho zrodu a oba jsou pro mnoho lidí a hlavně muzikantů vzorem toho, "jak se to má dělat". Prostě naplno až do konce, žádné flákání,“ vysvětloval.

Z posledních slov, která napsal, jde mráz po zádech. „Tak ať je vám tam u nebeského baru dobře..“ vzkázal oběma zesnulým hudebníkům. To ale ještě netušil, že za pár dní se k nim bohužel přidá i on!

Témata: Milan Berka Lucie Vondráčková