Zemřel filmový a divadelní herec Břetislav Slováček!

Břetislav Slováček

Autor: ČTK

11. října 2018 11:40

Ve věku 70 let zemřel ve středu v kruhu své rodiny herec Břetislav Slováček. ČTK to dnes sdělil jeho syn Jakub Slováček. Hrál dlouhá léta ve vinohradském divadle, odkud v 90. letech spolu s dalšími herci přešel do obnoveného Divadla Na Fidlovačce. Objevoval se také v televizních inscenacích a seriálech, ve filmu byl obsazován do menších rolí, jako byl novinář v komedii Rozpuštěný a vypuštěný.

Břetislav Slováček se narodil 7. července 1948 v Praze. Vystudoval herectví na DAMU, v 70. letech byl v angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. V té době dostal první větší šanci v televizi v historické inscenaci Břetislav a Jitka, v níž vytvořili titulní role s tehdejší budějovickou kolegyní Eliškou Balzerovou.

Do Divadla na Vinohradech přešel Slováček v roce 1974, odehrál v něm desítky rolí. Ve větších než epizodních rolích se objevil třeba v televizním seriálu Okres na severu a Křeček v noční košili. V seriálu Život na zámku ztvárnil postavu doktora Koblížka. Z televizních inscenací dostal větší prostor například v detektivce O mrtvých jen dobře nebo v komedii Zdeňka Podskalského Žena v trysku století.

V kině se s ním diváci mohli setkat jen v menších rolích, například policisty ve filmu Pan Tau v cirkusu nebo otce hlavního hrdiny ve snímku Zkouškové období. V roce 2003 se objevil jako farář v televizním filmu Nezvěstný.

Témata: Břetislav Slováček úmrtí