Rána pro Andreu Pomeje! Může jí soud rozvod zakázat?

Jiří a Andrea Pomeje na svatební fotografii 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. října 2018 13:42

Jiří Pomeje skončil na dlažbě. Přišel o manželku, dceru i byt, a to vše jen chvíli poté, co porazil velmi těžkou rakovinu. Nyní tvrdí, že se rozvádět nechce, může mu ale soud vyhovět? Za určitých okolností totiž oba manžele rozvést nemusí!

Andrea Pomeje poslala svému manželovi Jiřímu rozvodové papíry! Sklíčený Pomeje přitom trvá na tom, že se rozvádět nechce! Andreu musel požádat, aby mu dokumenty poslala k jeho matce, který žije v Českých Budějovicích.

Přesto ale zdůrazňuje, že rozvod nechce! A soud mu může dát za pravdu. existuje totiž několik faktorů, díky kterým může soud žádost o rozvod zrušit.

Ten první a v tuto chvíli ne až tak aktuální je zdraví manželů. Pokud jeden z nich trpí vážnou nemocí nebo má těžký průběh nějaké choroby, druhý partner se o něj musí starat. Nemůže se z toho vyvléct tím, že podá žádost o rozvod.

Pokud je důvodem ke snaze o rozvod to, že se manžel  nebo manželka odmítá o druhého nemocného starat, soud manželství těchto manželů zrušit nemusí.

Pomeje už je sice vyléčený, sám ale zřejmě není schopen pořádně fungovat. Chce si vyřídit důchod a na nějaké velké zapojení se do práce to nevypadá. Vzhledem k tomu, že je na dlažbě, ale může soud přihlédnout k životní úrovni manželů.

Rozvod totiž není možný v případě, kdy by poškodil jednoho z manželů, nejčastěji manžela, který rozvod manželství neinicioval, nebo s ním nesouhlasí. 

Soud také nerozvede manžele, kteří mají nezletilé dítě, které není plně svéprávné, dokud nerozhodne o poměrech dítěte v době po rozvodu manželů. 

V některých případech je ale tomuto faktoru nadřazen zájem dítěte. Pokud by totiž byl rozvod v rozporu se zájmem dítěte manželů, soud manželství také nemusí stornovat.

Pomeje přitom nyní nemá moc míst, do kterých by si malou dceru Aničku mohl přivést. Skoro nic mu nezbylo a je proto otázkou, jestli v tomto případě soud k rozvodu přistoupí. A pokud ano, kolik bude muset Andrea Jiřímu vyplatit!

Témata: Andrea Pomeje Jiří Pomeje