Stav Jiřího Menzela? Byl hubený jako pergamen! Nic na něj nefungovalo!

Jiří Menzel 6

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

7. října 2018 15:33

Režisér Jiří Menzel se už dlouhé měsíce pokouší vzpamatovat z operace mozku a dlouhého pobytu v umělém spánku. Pomáhají mu nejen lékaři, ale i známý český léčitel. Právě on popsal, jak na tom Menzel aktuálně je!

Slavný český režisér Jiří Menzel loni v listopadu zkolaboval. Z klimatizace v letadle se zřejmě nakazil meningokokem a v Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích musel podstoupit závažnou několikahodinové operaci mozku, po které byl uveden do umělého spánku.

Od té doby vystřídal několik zdravotnických zařízení a podstupuje náročné rehabilitace. Během jeho pobytu v nemocnici zakázala jeho manželka Olga (40) podávat jakékoliv informace. O stavu režiséra však teď promluvil jeho léčitel Jaroslav Doubrava.

Doubrava, který o režiséra pečuje na doporučení zpěvačky Evy Pilarové, si Menzela jako pacienta pochvaluje „Vážil tolik, kolik chudák vážil, v podstatě byl jako pergamen a žádné jiné léčby nefungovaly,“ vysvětluje. Nedávno se uvádělo, že filmař v nemocnici zhubl nejméně 25 kilogramů!

Teď je na tom prý ale lépe. „Najedou se začal vzmáhat zpátky k životu, vyndali mu hadičky z krku a převezli ho na rehabilitační kliniku, kam vlastně ani neměl dojít. Začal mluvit, komunikovat. A když takový člověk potom zbaští pomalu půl kila hovězího jazyka na uzavřeném pracovišti, tak na té léčbě asi něco bude,“ popsal Doubrava týdeníku Sedmička.

A jak jeho návštěva u Menzela probíhá? „Přijdu na oddělení, vezmu si židli, sednu si vedle postele, dám ruce, kam se dostanu – ideálně blízko žláz, které jsou zodpovědné za imunitní systém. Jednu ruku na hlavu, protože tam proběhla nějaká operace, druhou ruku poblíž žláz, které potřebujeme, a 25 až 30 minut sedím a držím na něm ruce,“ popsal Doubrava v pořadu Tenký led Dany Morávkové.

Snaží se prý tímto způsobem posílit Menzelův imunitní systém. „Buď přímo na místě, které má ten člověk poškozené, anebo se posile celý imunitní systém, který následně směřujeme k onomu problému,“ dodal.

Spekuluje se, že aby se mohl Menzel znovu postavit na nohy a vrátit se do režisérského křesla, bude muset pořádně načerpat sílu! Lékaři ale jsou skeptičtí a tvrdí, že něco takového se zřejmě v brzké době nestane. Jeho stav se sice prý zlepšuje, ale stále to nestačí na to, aby se mohl vrátit domů.

Témata: Jiří Menzel