Zemřel herec z Ulice Julius Neumann! Pocházel z velmi slavného rodu!

Julius Neumann

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

26. září 2018 9:56

Zemřel herec a dlouholetý člen divadla Studio Ypsilon Julius „Julek“ Neumann (†65). Televizní diváci si jej mohou pamatoval například jako číšníka ze seriálu Ulice.

O smrti Neumanna informoval web Tn.cz, podle kterého herec zemřel již minulou neděli. Neumann byl hercem, překladatelem a textařem. Objevil se například ve filmech Milenci z roku jedna a Den pro mou lásku.

V osmdesátých letech emigroval z Československa do Velké Británie, kde se stal redaktorem rozhlasové stanice BBC. V devadesátých letech se vrátil a začal opět spolupracovat s Ypsilonkou.

„V neděli 23. září 2018 nás navždy opustil dlouholetý člen a všestranně nadaný a stálý spolupracovník našeho divadla, překladatel, textař a herec z rodu básníka S. K. Neumanna Julek Neumann. Julek Neumann studoval herectví na DAMU a brzy po ukončení tohoto studia v roce 1975 se stal členem hereckého souboru Studia Ypsilon,“ uvedlo na své facebookové stránce studio Ypsilon.

„Julek Neumann byl nejenom vynikající překladatel a výborný herec, ale především byl skvělý kolega a kamarád. Bude nám všem moc chybět,“ uvedli za celou Ypsilonku ředitel Jan Schmid a dramaturg Jaroslav Etík.

Na herce zavzpomínal i brněnský divadelní režisér a dokumentarista Břetislav Rychlík. „Julek, mistr vedlejších zážitků. Chtěl jsem v Londýně po stopách Shakespeara a Julek mne vzal na hrob jeho bratra...tam jsem se o Williamovi dozvěděl tolik kuriozit, jaké by mi oficielní bedekr nikdy neposkytl. Pili jsme u toho borovičku, ten slovácký gin. Julku! Spirit, jako spirit!“ napsal na sociálních sítích režisér.

Témata: Julius Neumann seriál Ulice úmrtí