Další boj o výživné? Po zaplacení složenek mi zůstane 20 tisíc, nic neušetřím, tvrdí Jančura!

Radim Jančura, majitel Student Agency 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

8. září 2018 14:45

Tomáš Plekanec a Lucie Vondráčková nejsou jediný manželský pár, který kvůli rozvodu válčí o peníze! Soud se zabývá i rozvodem Radima a Markéty Jančurových. A i mezi nimi to pořádně vře!

U soudu se kromě osobních záležitostí Jančurových - jako snaha o početí dítěte či „docházkové“ manželství - řeší i finanční poměry páru. Právě na tomto bodu se totiž soudní tahanice „zadrhla“. Markéta navrhla, aby jí soud přiznal za období od 29. září 2015 do 22. března 2017 na výživném pro ni samotnou dohromady 1,5 milionu korun. Než nastoupila jako právnička do Jančurových firem, pracovala prý zhruba za stejných finančních podmínek jako u něj.

To uznává i sám Jančura! „Prací pro renomované právní kanceláře vydělávala 180 000 korun měsíčně. Vždy byla a stále je plně schopnou právničkou, tehdy pro své společnosti dělala velké případy. Vyhrávala jim i miliardové soutěžní spory. Dělala velké věci a úspěšně. Byla pro své zaměstnavatele právničkou prvního řádu,“ cituje Blesk podnikatele.

Když nastoupila k němu, finančně měla stejné podmínky, jen měla volnější ruku. Jančura ale s ohledem na její reputaci poukazuje na to, že práci u něj nezískala jako jeho žena, ale jako skvělá právnička. A její práce byla až do doby rozpadu vztahu fantastická, vysvětlil.

Po rozchodu se prý snažili nastavit jiná pravidla spolupráce. „Markétě jsem napsal mail, že by bylo optimální, aby byla práce na základě měsíčního paušálu a od 31. ledna 2015 začalo nové období spolupráce na bázi měsíčního paušálu 185 00 korun. Od té doby podléhala vedení mého nejvyššího managementu. To už jsem Markétu neřídil jako dřív, komunikační bariéra se projevila,“ popisoval Jančura

Když pak červenci 2015 poslal Markétě email s výpovědí, psalo se v něm také o tom, že začne plynout dohodnutá 12měsíční výpovědní doba. Jenže tím se prý pracovní vztah úplně změnil. „Markéta odmítla pro firmu dělat za paušál cokoliv jiného než urgentní věci a za ty považovala jen to, co přijde od soudu. Její nadřízený jí proto řekl, že pokud nenastane změna, přistoupí k aplikaci paragrafu o nedůvěře mezi klientem a advokátem a tím i k ukončení poměru s tříměsíční výpovědní lhůtou,“ komentoval podle Blesku konec Markéty ve firmě Jančura.

K tomu ale nakonec nedošlo – výpověď totiž poslala sama Markéta! „Pokud tedy celý tento náš soudní spor o výživné stojí na paušální částce 185 000 měsíčně, pak musím říci, že ten, kdo dobrovolně ukončil spolupráci, byla sama žalobkyně,“ vysvětloval u soudu Jančura.

„Já jsem vydělával 165 000 korun hrubého, měl služební auto i služební telefon. Markéta měla 185 000 korun a stejně jako já služební auto a telefon. Je krásná, mladá a zdravá a především inteligentní,“ tvrdí Jančura. Pokud by prý měla jeho bývalá manželka ve sporu o výživné u soudu uspět, byl by to podle Jančury nebezpečný precedent pro celý institut manželství.

Jančura také popsal, že bere výplatu 160 000 korun hrubého, což je kolem 110 000 korun čistého. „Z toho posílám 10 000 korun už 15 let své mamince. Alimenty pro dceru a expřítelkyni, její matku, jsou dohromady asi 30 000 korun. Hypotéka na dům činí 40 000 korun. Další peníze spolykají energie,“ vypočítával.

Po zaplacení složenek zbývá prý Jančurovi 20 000 korun na měsíc. „To mi zůstává na pivo a výlety, kulturu a běžný život. Z této částky nic neuspořím,“ tvrdí Jančura. Na své příjmy si ale nestěžuje. „Je to hromada peněz. Žiju ale skromně,“ uvedl s tím, že má třeba starší firemní auto.

Témata: Radim Jančura rozvod