Petr Janda přiznal: Lidé chtěli, abych umřel!

Petr Janda, poslední zakládající člen Olympicu, oslaví letos ve skupině 55 let 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. září 2018 20:02

Frontman skupiny Olympic Petr Janda přiznal, že ho nepříjemně překvapily reakce, které přišly poté, co oznámil, že v prezidentské volbě podporuje Jiřího Drahoše. Zároveň promluvil i o Tomáši Klusovi a jeho bojkotu médií a firem Andreje Babiše.

Janda zavzpomínal na dobu před rokem 1989. Posteskl si například, že tehdy byla menší konkurence, protože se nesmělo hrát nic ze Západu. Přesto prý ale nostalgii necítí. Pozastavil se také nad dokumentem známým jako Anticharta. Podle něj se kolem ní dělá zbytečný poprask.

Odmítnout Antichartu bylo dle Jandy v dané atmosféře obtížné. Připomněl, že za předsednickým stolem seděl Karel Gott s Ladislavem Štaidlem. „Gott mluvil o tom, jak je bezvadné tvořit v tom bolševismu, asi potřeboval jezdit do Německa. Bylo nás tam hodně, ale nikoho jsme nezavřeli ani neudali,“ vysvětloval v rozhovoru pro DVTV kytarista a frontman skupiny Olympic.

Zpěvák se také nijak netají tím, že v prezidentské volbě podpořil Jiřího Drahoše. Někteří lidé mu pak prý kvůli tomu přáli smrt, což jej překvapilo, protože takové reakce nečekal. „Reakce byly šílený, některý byly fakt hustý, jak říká mé dítě,“ popisuje Janda, který podle svých slov Drahoše dodnes považuje za svého přítele. „Vadí mi, když je někdo zlej, když mi přeje smrt,“ prozradil.

V minulosti sice Janda kandidoval do Senátu, teď už ho to tam ale netáhne. Přesto politiku dál sleduje – a říká, že je v úpadku. „Není tady pravá, levá, tradiční strany zmizely. Komunisti ve vládě, co si o tom mám myslet?“ povzdechl si.

Dodává, že politici nemají kontakt s realitou a jde jim jen o to, aby byli znovu zvoleni. „Na mě to působí tak, že ti politici mají za cíl dostat se tam znovu,“ poznamenal s tím, že někteří by prostě měli odejít.

Několika slovy se zmínil také o kolegovy z branže – o písničkáři Tomáši Klusovi, a faktu, že Klus odmítá hrát na festivalech placených firmami patřícím Andreji Babišovi. „Je to frajeřina,“ uznává Janda. Sám se ale do podobných akci moc nežene. „Já už na tohle nejsem takovej revolucionář. Je mi 76 let, na barikády se mi nechce,“ dodal.

Témata: Petr Janda