Válka mezi rychlobruslařkami? Sáblíková ostře zareagovala na slova Erbanové!

Martina Sáblíková

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. srpna 2018 21:41

Když rychlobruslařka Karolína Erbanová oznámila, že končí kariéru, bylo to jako blesk z čistého nebe. Podle jejích slov bylo důvodem dlouhodobé chování reprezentačního trenéra Petra Nováka. Toho se teď ale zastala jiný rychlobruslařka – Martina Sáblíková.

Erbanová, která získala dva bronzy z mistrovství světa a zlato a bronz z mistrovství Evropy, dlouho trénovala pod trenérem Petrem Novákem. A právě s ním prý její konec souvisí. „Nejsem už nadále připravená být obětí jeho manipulativního, ponižujícího a útočného chování,” napsala mimo jiné Erbanová do obsáhlého příspěvku na Facebooku. Novák její slova odmítl.

K věci se vyjádřila i Sáblíková. „V poslední době se mě všichni ptají na konec Karolíny Erbanové, tak tady je pár mých vět k celé situaci. V první řadě mě tvrzení Káji hodně překvapilo a zamrzelo,“ přiznala olympijská vítězka.

„Co vím, tak spolu s Petrem v posledních měsících vůbec nekomunikovali, takže těžko mohlo docházet k nějakým konfliktům. Akorát jí přišel email, o kterém už se psalo v médiích, od svazu o reprezentační smlouvě, testech a schůzce v září. Stejný email jsem dostala já a týkalo se to i ostatních reprezentantů. Takže si nemyslím, že by jí někdo ubližoval,“ tvrdí Sáblíková.

Zastala se také trenéra Nováka. „Stejně jako on, ani já nechci reagovat na její osobní výpady, ale něco bych přece jen chtěla uvést na pravou míru. Petr z ní nechtěl udělat vytrvalkyni, jak se dočítám. Jen dobře věděl, že musí trénovat i delší tratě, třeba 1500 metrů, aby v koncovce kiláku „neumírala“. Každý trenér má svoje metody, svoje názory. Buď je závodník akceptuje, nebo ne. Pak má volbu zůstat, odejít, skončit… Kája si vybrala cestu odchodu,“ píše ve svém vyjádření rychlobruslařka.

Uznává ale, že vztahy se jejím přesunem do Nizozemska narušily, přesto to není tak, že by jí snad někdo nepřál úspěch. „Když například vyhrála ME v Holandsku, přišli jsme jí pogratulovat a všichni s ní poslouchali uprostřed staďáku českou hymnu. Z každé české medaile jsme měli radost, protože pomáhala českému rychlobruslení. Možná to bylo v emocích, ale některé věci, které Kája ve svém prohlášení tvrdí, nejsou podle mě úplně fér. Nemá cenu je rozpatlávat, sama nejlíp ví, že jsme vždycky fungovali jako tým, že jsme malý sport, a tak jsme si všichni pomáhali,“ je přesvědčena Sáblíková.

„Každopádně jí přeju, aby se měla dobře, ať už se bude věnovat čemukoliv. Víc se k tomu už nechci a nebudu vyjadřovat,“ dodala sportovkyně.

Témata: Martina Sáblíková Karolína Erbanová Petr Novák (trenér rychlobruslení) Rychlobruslení