Stropnický chce opravit zámek?! Neumí ani zacházet s vrtačkou! A Češi se mu pořádně vysmáli!

Matěj Stropnický /SZ/

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. srpna 2018 9:14

Exšéf Zelených Matěj Stropnický si spolu se svým přítelem koupil zámek ze 17. století v Osečanech na Příbramsku. Mají v plánu ho postupně opravovat. Jak se ale zdá, nebude to tak snadné. Stropnický totiž přiznal, že ani neumí zacházet s vrtačkou, za což se mu řada lidí vysmála!

Matěj Stropnický se svěřil s tím, jak to momentálně na zámku vypadá. „Poprvé v životě jsem vrtal vrtačkou. Seběhlo se to takto. Koupil jsem schránku na dopisy, ouha, se čtyřmi šroubky. Druhý den jsem v krámě zas a že to bez vrtačky nejde. Z dvaceti druhů beru tu nejlevnější, na moje začátečnické vrtání bude stačit,“ prásknul na sebe mladý politik.

Pak se řídil pokyny. „Podle nákresu jsem po půlhodině identifikoval přední část sklíčidlové hlavy a osadil ji za vydatné pomoci Dana stopkou nástroje. Sklíčidlová hlava! Beru metr, tužku, zaměřuju. No do zdi to nejde, moje vrtačka má tuze krátkou stopku nástroje. Stopka nástroje!“ vypráví někdejší šéf Zelených.

Když to nešlo do zdi, rozhodl se ji přidělat na dřevěná vrata. „Nejdřív pokus zpředu: jau, sakra, nedotýkejte se hlaviček šroubků po vrtání. Ech, jenže hlavičky šroubků neprocházejí otvory ve schránce. Aha, takže z druhé strany. Moje vrtačka je sice levná, ale zpátečku má, takže vyvrtávám. Dva šroubky jsou už ohnuté, nechávám je tam a hlavičky jim ubíjím kladivem. Zezadu mi po navrtání čouhá jen nepatrný výrostek šroubků a jeden je vpravo nahoře a druhý vlevo dole,“ popisuje svůj výkon, za který by se nemusel stydět ani Pat a Mat.

Ale schránka prý drží. „Můžete nám psát: Osečany č.p.1, 264 01 Osečany. Se schránkou necloumat,“ doplnil Stropnický, který doplnil, že sice chodil do skauta, ale s vrtačkou ho tam zacházet neučili. „A na hodinovýho manžela jednak nemáme, jednak mi to Dan ani nepovolí,“ dodal s odkazem na svého přítele.

Jeho slova vyvolala na sociálních sítích pobaveni, ale i vlnu kritiky. „Koukám, že zámek je již skoro opraven,“ smál se jeden z diskutujících. „Pražský intelektuál na venkově?“ přidal se další.

Další vzkazy ale byli už o poznání ostřejší. „Ty jsi dospělý chlap a chlubíš se tu, že jsi poprvé vrtal vrtačkou? Takže jsi pro život asi nepoužitelný, protože vrtačkou u nás vrtá každý malý kluk, rozhodně bych se tímto nechlubil...“ vzkázal Stropnickému na facebooku jeden z Čechů.

„Vůbec jsem nepochopil, proč to sem dáváte? To je podle Vás vtipný, že jste neschopnej? Co čekáte za komenty?“ zajímalo dalšího z Čechů. „Protože mi nevadí dělat si ze sebe legraci, pane, bavím se tím i sám,“ vysvětloval Stropnický.

„Máte tedy kuráž, že se pouštíte do rekonstrukce celého zámku a teďka se dozvídáme, že vlastně o manuálních pracích tohoto typu víte houby. Jsem zvědav jak to dopadne,“ zajímá dalšího z diskutujících.

Ozvali se i jeho kolegové ze Strany zelených. „Tvl zase si mě dostal, jak d*bil obhajuju Tvoji snahu rekonstruovat zámek a pak tenhle status. To se opravdu nemůžeš divit, že to pro lidi mimo elitu působí, jako že Ti zámek koupila maminka na hraní,“ rýpnul si do něj člen Zelených Tomáš Křemen. „Vidíš, a já se sem přijel naučit všechno to, co v Praze neumíme. Předstírat, že to umím, je úplná kravina a dělám si ze sebe legraci. Tak se buď směj, nebo plač, to už je na Tobě,“ vzkázal mu Matěj.

„Ani jako legrace to není vtipný, ale pokračuj, život je tvrdej,“ vzkázala mu bývalá šéfka strany Jana Drápalová. „Vidíš, a já se celkem bavím,“ odvětil jí Stropnický.

Témata: Matěj Stropnický