František Ringo Čech skončil ve vězení!

František Ringo Čech

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

17. srpna 2018 15:02 | Aktualizováno: 17. srpna 2018 19:36

František Ringo Čech (75) na sebe prásknul, že skončil ve vězení! Na Barrandově v rozhovoru s Alicí Bendovou zavzpomínal na měsíce, které v roce 1963 strávil ve vězení.

Na začátku byla recese. Jenže to, co se pak dělo, už moc legrační nebylo. Ringo Čech zavzpomínal, že mu bylo jedenadvacet let, když s partou kamarádů v hospodě jako tatarští politici vedli recesistické řeči o tom, jak vyhlásí válku Československu.

A zatímco účastníci této veselé konverzace se bavili, někomu se takové řeči nelíbily. Kousek od nich seděl udavač, který vše bedlivě poslouchal. A došel k závěru, že skupinka mladíků plánují státní převrat.

"Já o tom dokonce píšu v knížkách, že jsem byl ministerskej předseda tatarský vlády, to byla pivní republika daná dohromady u piva. Někdo nás udal a druhý den už jsme byli celá vláda ve vězení," říká s odstupem více než 50 let Ringo Čech.

Ve vězení nakonec strávil skoro čtyři měsíce. „V tom vězení to vtipný nebylo. Já jsem byl zajištěnej na základě paragrafu přípravy ozbrojeného převratu a podvracení republiky,“ vysvětlil. Za něj by mu hrozil opravdu tvrdý trest.

Po třech měsících byl ale čin změněn na „pouhou“ urážku a hanobení státu. S tak si nakonec vykoledoval „jen“ tři roky podmíněně.

Témata: František Ringo Čech Komunismus Věznice