Nové informace o Menzelovi: Co se stalo před kolapsem?

Jiří Menzel 5

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

17. srpna 2018 9:25

Režisér Jiří Menzel druhé polovině listopadu 2017 zkolaboval. Od té doby je upoután na lůžko a jeho stav se příliš nelepší. Teď se ukazuje, že slavný český filmař měl první příznaky už několik hodin před kolapsem!

Jedna z posledních osob, které viděly režiséra ještě na nohou, je scenáristka Tereza Brdečková (61). „ „Jiří tehdy přijel z natáčení filmu Tlumočník z Košic, kde také režíroval operu Falstaff,“ prozradila Blesku.

Brdečková a Menzel spolu tehdy spolupracovali na projektu České televize Ten okamžik – dokumentu, který se zaměřuje na první den okupace 21. srpna 1968. Sice trpěl bolestí a únavou, na které si stěžoval, ale nedal na sobě znát, že by se dělo něco vážného.

„Strašně si to natáčení užil, i když ho bolela noha. Strávili jsme s ním půl dne a skutečně jsme tam měli celou sovětskou armádu – asi dvacet vojáků, zbraně a přesně to auto, které měl, i davy kolemjdoucích,“ popisuje scénáristka.

O něco později pak Menzel zkolaboval. Z klimatizace v letadle se zřejmě nakazil meningokokem a v Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích musel podstoupit závažnou několikahodinové operaci mozku, po které byl uveden do umělého spánku. 

Před několika dny jej nechala jeho manželka Olga počtvrté přestěhovat – tentokrát do resortu Šarlota v Prosečnici, v dolním Posázaví u Benešova „Je tam veškerá zdravotní péče čtyřiadvacet hodin denně včetně rehabilitace, fyzioterapie,“ prozradil zdroj blízký rodině. Pro Olgu bylo klíčové, aby měl její muž potřebnou komplexní péči.

Témata: Jiří Menzel