Spisovatelé zaútočili na Gotta: Nechceme, aby zastupoval českou kulturu! A Karel reaguje!

Karel Gott 13

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

11. srpna 2018 14:03

Skupina českých spisovatelů se ohradila proti tomu, aby zpěvák Karel Gott vystoupil na Lipském knižním veletrhu 2019 na tzv. Roku české kultury. Napsali proto dopis Martinu Kraflovi, programovému koordinátorovi Moravské zemské knihovny v Brně pro Leipziger Buchmesse 2019. Proti informacím v dopise se ale Gott důrazně ohradil.

Spisovatelé v dopise zveřejněném na facebooku mimo jiné žádali, aby bylo vystoupení Karla Gotta bezodkladně zrušeno či vyjmuto z kalendáře akcí „Rok české kultury“.

Asociace na facebooku mimo jiné argumentovala Gottovou minulostí. „Jde o doprovodný program, ale stále by to mělo jistým způsobem reprezentovat českou kulturu. Pokud je na závěr akce připomenutí Charty 77, tak člověk, který je hlásnou troubou tzv. Anticharty, tak je to docela protimluv. Primárně ale jde o českou literaturu, o prezentaci české literatury a knih, tak by to měli organizátoři konzultovat s těmi, kteří českou literaturu zastupují a české literatuře se dlouhodobě věnují,“ uvedli spisovatelé.

Jak se ale zdá, spisovatelé neměli přesné informace. „Management pana Gotta byl zkraje letošního roku osloven českým promotérem z důvodu poptávky vystoupení Karla Gotta, které se mělo uskutečnit v říjnu letošního roku v Lipsku. Mělo se jednat o vystoupení v rámci Českého roku v Lipsku, který organizuje Ministerstvo kultury České republiky. S pořadateli akce jsme se však na spolupráci nedohodli," cituje Gottovu mluvčí Anetu Stoltzovou Blesk.

„Ještě podotýkám, že jsme od českého promotéra, ani organizátora, neměli jedinou informaci o tom, že by se mělo jednat o vystoupení, které má jakoukoli souvislost s pádem železné opony. Pevně proto věříme, že organizátor akce uvede vše na pravou míru, aby bylo jméno pana Gotta očištěno,“ dodala.

To za organizátory potvrzuje i Martin Krafl, kterému spisovatelé svůj dopis poslali. „O vystoupení pana Karla Gotta projevil zájem management Plesu v Opeře Lipsko spolu s radnicí města Lipska. Mělo jít o půlhodinové vystoupení 13.10.2018 v rámci zahájení Českého roku kultury v Lipsku. Jednání o možné spolupráci trvala několik měsíců, ale nakonec jsme se na ní nedohodli,“ vysvětlil.

Dodal, že při veřejné prezentaci projektu na různých fórech o vystoupení Gotta informoval vždy s tím, že se o něm teprve jedná: Navíc prý v posledních měsících s touto verzí ani nepracoval. „Na Plese v Opeře Lipsko vystoupí Dagmar Pecková, Epoque Orchestra, Miroslav Hloucal Quartet a jednáme o vystoupení zpěvačky Debbi," doplnil Krafl.

Témata: Karel Gott spisovatelé Německo