Známá spisovatelka ztratila o Češích iluze! Můžeme být pyšní jen na tuto jedinou věc!

Petra Soukupová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. července 2018 16:26

Česká spisovatelka Petra Soukupová patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelkám. Jak přiznala, o stavu české politiky a české společnosti si nemyslí nic dobrého. Jediná věc, na kterou podle ní můžeme být pyšní, je čeština jako jazyk.

Soukupová přiznala, že se o politiku začala více zajímat před pár lety. „Zřejmě to bude asi i s Facebookem, který se vyvinul od místa, kam lidé vkládali fotky svých psů a dětí, k místu, kde každý teď řeší jenom politiku,“ vysvětlila česká spisovatelka v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Doplnila také, že svoje názory na společnost nebo společensko-politický vývoj nikdy příliš neventilovala. S co si tedy myslí o stavu české politiky a české společnosti? „No, nic hezkého to není,“ přiznala Soukupová.

„Vlastně nevím, co mám říct víc. Jsem z toho… Občas se o tom doma bavíme, z nás dvou jsem rozhodně ten větší pesimista a skeptik. Já si vlastně trochu myslím, že.. Ne, ne. Já takové věci prostě nemůžu vůbec říkat. Nemám velké iluze o českém národu. A vlastně si nemyslím, že kromě češtiny jako jazyka je tady něco, na co bychom mohli být pyšní,“ nebrala si servítky spisovatelka.

Petra Soukupová je česká spisovatelka a scenáristka, laureátka literárních cen Magnesia Litera 2010 v kategorii Kniha roku za prózu Zmizet a Ceny Jiřího Ortena 2008 pro mladé literáty za knihu K moři.  Dosud vydala pět knih pro dospělé a dvě knihy pro děti, píše také povídky

V letech 2008–2010 působila v televizi jako scenáristka seriálu Comeback, s Tomášem Baldýnským psala i seriál Kosmo. Od roku 2011 pracuje jako dramaturgyně seriálu Ulice.

V lednu 2013 se jí a filmovému publicistovi, novináři, herci, producentovi a scenáristovi Tomáši Baldýnskému narodila dcera Marla.

Témata: Petra Soukupová češi