Klaus je gay? Tohle nikam nevede, politici se musí probrat, zuří herec!

Václav Klaus

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. července 2018 9:35

Herec, dabér a bojovník za práva gayů a leseb Jiří Hromada se v rozhovoru pro Český rozhlas Plus pustil do politiků. Podle něj často zapomínají, že jsou placenými zaměstnanci českých občanů.

Hromada se domnívá, že v České republice už dělení na pravici a levici dávno neexistuje. „Nic takového už v politice neexistuje. Existují kšefty, existují dohody, existují podvody. Existuje něco, čemu se říká nezodpovědnost politika jako takového z gruntu k tomu, proč vůbec do té politiky vstupoval,“ vysvětloval umělec.

„Ono se hlásá vždycky před volbami, jak všichni pro národ, pro občany chtějí něco udělat, vstoupí tam, jsou zvoleni a zapomínají, že jsou našimi placenými zaměstnanci,“ nebere si servítky Hromada.

Herec a dabér se proslavil také jako gayaktivista a spoluzakladatel festivalu Prague Pride. V boji za práva gayů stál Hromada především proti Václavu Klausovi a jeho mnohdy nepřístupné argumentaci. „Z mé herecké profese jsem byl zvyklý, že vztek nikam nevede. K hysterikovi mám daleko, ale také občas vybuchnu a hlasitě se s někým pohádám. Ale na druhé straně mně připadalo celé poselství Václava Klause úsměvné,“ říká gayaktivista.

„Když zaznělo slovo Kikina od kolegyně Evy Holubové, lidé se mě ptali, jestli je Klaus také gay, potom se mě ptali už i novináři. A já jsem jim odpovídal: Nevím, já jsem s ním nespal,“ vysvětloval herec.

Narážel tak na moment, kdy herečka Eva Holubová zaútočila na orientaci prezidenta Václava Klause. „Celá Praha mluví o tom, že Klaus je homosexuál," tvrdila před několika lety s tím, že Klaus měl v homosexuální komunitě přezdívku Kikina.

Hromada se proslavil především jako dabér. Svůj hlas propůjčil zahraničním hercům, jako jsou Kirk Douglas, Marlon Brando, Morgan Freeman, Donald Sutherland, Robert de Niro, Richard Chamberlain, Ben Afleck či  Alan Rickman. V letech 1991–2006 byl prezidentem celostátní organizace českého gay a lesbického hnutí, mezi lety 2007 a 2010 šéf poradců ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové a poradce ministra Michaela Kocába, od roku 2011 do roku 2017 pak působil jako prezident Herecké asociace.

Témata: Václav Klaus Jiří Hromada