Naštvaný Ben Cristovao to spočítal českým rasistům! Po volbách jsem jen uprchlík a opice, stěžuje si v písni

Cristovao, Ben 2

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

17. července 2018 18:45

Ben Cristovao už má dost rasistického chování, které na vlastní kůži pocítil nejen on, ale i řada jeho fanoušků! Všem těm, kteří odsuzují jiné kvůli barvě pleti, původu nebo náboženství poslal hodně ostrý vzkaz. A navíc o problematice rasismu v České republice složil chytlavou píseň!

„Od začátku roku mi napsalo přes tisíc lidí, že zažívají ve škole, práci nebo ve svém okolí různé varianty šikany. A stejně jako já si všimli, že jí od posledních voleb rapidně přibylo. Nechci vypisovat, čím vším si člověk jiné barvy, národnosti, víry, nebo mnohdy jen jiné sociál ni vrstvy projde a co všechno si o sobě (zvlášť v dnešní době) vyslechne a přečte, páč jsi vetšinou něco z toho už slyšel/a ale sklopil/a jsi oči i uši,“ okomentoval píseň Ben Cristovao.

Jeho cílem je prý připomenout, že je něco špatně. „Až budeš odpočívat na dovče (spoustukrát na kontinentu původu lidi, kterým se tu smějeme a které tady nechceme), vzpomeň si na ten jeden moment, kdy se někdo z tvého okolí smál nebo choval špatně k člověku za něco, s čím nejen že nemůže nic dělat, ale na co by naopak měl mít právo, jakožto svobodný člověk, být hrdý,“ apeluje na své fanoušky Ben.

„Co kdybys to byl/a ty kdo se nechce (a kolikrát i boji) vrátit z prázdnin do školy, či práce, páč se stydí za to, jak vypadá, odkud je nebo že na něco nemá? Zkus přes prázdniny přehodnotit některé komenty a postoje tvých přátel, nebo společnosti, ve které se pohybuješ a vrátit se zpátky jako někdo, kdo se sem tam zastane, nebo se alespoň nezasměje debilnímu vtipu. Udělá to spoustu radosti a někdy dodá naději,“ dodává ve svém komentáři zpěvák.

Svou kritiku rasismu pak přenesl i do písně Smítko. „Hele žlutý, co to tady je, co to hnědý, co to tady je, co to černý, co to tady je,“ zpívá v ní. „Víš, nevybereme si, kde se narodíme a nezměníme barvu ani oči. A z vás bílých jenom málo ví, jak je křivda podělanej pocit,“ pokračuje Ben.

„Bacha, arab, výbuch, kebab, negře, rákos, rejže, stánkař, větve. Neudělali jste nic, zatím, ještě, ale nakupujem u vás, takže víme, kde jste. Bílá země je naše a ty se nejmenuješ Eva ani Vašek, imigranty tu nechcem, nečteš, konichiwa, vítej v Praze,“ zpívá se také v písni. „Žiju pro Čechy celý můj život, ale nevypadám že su odsud, takže po volbách su uprchlík a opice a stále více Čechů má ten osud,“ varuje v drsném songu Cristovao.

Písničku si během pár dní pustilo už více než 660 tisíc lidí. A dle komentářů na YouTube s textem i celým poselstvím řada Benových fanoušků souhlasí. „Tenhle song fakt vystihuje dnešní situaci.. Super song na poslouchání a zároveň fakt výstižný song.. Díky, že jsi tohle udělal!" vzkázal Benovi jeden z nich, „Chápu na 10000%.. a tenhle song by měl být pouštěn ve školách všem,“ přidal se další.

Témata: Ben Cristovao rasismus češi