Zemřela herečka Emma Černá (†81), hrála u Vláčila i v oscarovém Koljovi

Emma Černá 2

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

2. července 2018 18:06

Dnes v Praze zemřela herečka Emma Černá, bylo jí 81 let. Hrála v téměř 50 filmech. Velkou roli dostala v roce 1969 ve filmu Adelheid režiséra Františka Vláčila, zahrála si i v oscarovém Koljovi.

Ve věku 81 let dnes v Praze zemřela divadelní a filmová herečka Emma Černá. Řekl to její bratr Miloš Černý. Podle České filmové databáze hrála v téměř 50 snímcích. Velkou roli dostala v roce 1969 ve filmu Adelheid režiséra Františka Vláčila, zahrála si i v oscarovém Koljovi. Dlouhou dobu působila v Divadle Komedie, její poslední scénou pak bylo Divadlo v Dlouhé.

Diváci mohli Černou vidět například také v oblíbených snímcích Setkání v červenci, Skalpel, prosím, Dobří holubi se vracejí, Báječná léta pod psa nebo Samotáři.

Její první velkou rolí byl ale Adelheid, komorní psychologické drama reflektující vysidlování Němců z pohraničí. Příslušník zahraničního odboje v Británii v podání Petra Čepka je pověřen správou majetku bývalého německého továrníka v pohraničním městečku. Postupně se sblíží s jeho dcerou Adelheid (Černá). Krátký vztah je ale vztahem dvou lidí, kteří si nikdy nemohou rozumět. Národní filmový archiv snímek před dvěma lety digitálně restauroval.

Černá vystudovala DAMU, poté krátce působila v Divadle Na zábradlí, odkud odešla na dlouhé roky do Mostu. Po návratu do Prahy byla členkou Divadla S. K. Neumanna, později hostovala například v Divadle Komedie i v Národním divadle. Vyučovala na Vyšší odborné škole herecké v Praze.

Témata: Emma Černá úmrtí