Neobejdou se bez něj? Marian Vojtko má nový job!

Marian Vojtko 2

Autor: ČTK

17. března 2023 20:37

Tenorista Marian Vojtko se od 16. září v roli hraběte Krolocka vrátí v Praze do obnovené muzikálové adaptace filmové komedie Romana Polanského Ples upírů. Držitel Ceny Thálie, který je v současné době členem souboru 4 Tenoři, na stejném místě v představení Fantom opery tuto sobotu oslaví své 50. narozeniny.

"Protože v životě nezpívám takřka o ničem jiném než o lásce v mnoha jejích podobách, budu se tohoto nesmrtelného a nevyčerpatelného tématu držet i na tomto koncertě. S tak silným tématem, jako je láska, se dá přece pracovat donekonečna," uvedl pro ČTK.

Vojtko po operní kariéře uspěl na české muzikálové scéně, kde patří k nejobsazovanějším interpretům. Na kontě má více než dvě desítky hlavních rolí. Jeho první velkou příležitostí v muzikálovém světě se stala v roce 1998 účast v díle Karla Svobody Dracula. "Když jsem jako mladý kluk přišel na konkurz do muzikálu Dracula, řekli mi, že takhle by to s čistým operním hlasem nešlo, že si ho musím zašpinit jiným druhem zpěvu. S mojí paní profesorkou jsme to nazkoušeli více do krku posazeným hlasem, jako to dělají zpěváci populární hudby, a uspěl jsem," řekl Vojtko, který si v Draculovi zahrál a zazpíval role Kněze a Stevena.

Po Draculovi Vojtka pozvali na konkurz do Monte Crista, který se hrál od roku 2000 v Kongresovém centru. V něm už byl obsazen do hlavní role. V posledním Svobodově muzikálu Golem si zahrál roli kněze Štěpána Skotnicy. A v obnovené premiéře muzikálu Dracula pak ztvárnil titulní roli. "Od toho roku 2000 začala moje pražská muzikálová éra. A Karel Svoboda pro mne byl a zůstane naším největším a nepřekonatelným hudebním skladatelem," konstatoval.

Vojtko si dále zahrál například v muzikálech Kleopatra, Pomáda, Jekyll & Hyde, Angelika, Tři mušketýři, Mona Lisa, Kat Mydlář, Quasimodo, Bídníci, Klíč králů, Aida, Casanova, Mata Hari, Fantom opery, Ples upírů nebo Muž se železnou maskou. Za roli v muzikálu Baron Prášil obdržel v roce 2010 Cenu Thálie za nejlepší mužský herecký výkon v muzikálu, operetě či jiném hudebně-dramatickém žánru.

"To bylo období, kdy se zdálo, že se beze mne žádný muzikál neobejde. Vlastně v té době na muzikálové scéně byli dva velké hlasy a dva velcí chlapi - Daniel Hůlka a já. Dnes už je ta konkurence větší," prohlásil.

Témata: Marian Vojtko