Miro Žbirka (†69) vládne nominacím na Anděly. Kdo jsou další favorité?

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek) 3

Autor: stars24.cz, ČTK

16. února 2023 12:02

Favoritem letošních cen České hudební akademie (ČHA) Anděl je s ohledem na počet nominací zpěvák Miro Žbirka. Ten se svou deskou Posledné veci figuruje v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, který album produkoval, se může stát Skladbou roku.

Novinářům to dnes řekl Kryštof Bartoš, který bude průvodcem vyhlášení výsledků 15. dubna v Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště. Slovenský zpěvák, skladatel a kytarista Miro Žbirka zemřel v listopadu 2021 ve věku 69 let.

"Celkově hlasovalo přes 440 akademiků, odborníků napříč hudební branží," uvedla Petra Žikovská, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI), která ceny vyhlašuje.

V nejsledovanější kategorii Album má šanci uspět kromě Mira Žbirky také zpěvák 7krát3 s deskou II a kapela Vypsaná fixa se svými Kusy radosti. Jak 7krát3 tak Vypsaná fixa se mohou v letošním roce stát držiteli hned tří andělských sošek. Zpěvák 7krát3 je dále nominovaný v kategoriích Sólový interpret a Videoklip, Vypsaná fixa pak jako Skupina roku a v kategorii Rock. Akademii oslovila také zpěvačka Pam Rabbit se svojí prvotinou Mom, I'm Lost, díky které si Anděla může odnést za Sólovou interpretku a Objev.

Třetí kolo hlasování ČHA, která svými hlasy rozhodne o vítězích cen Anděl za rok 2022, začíná dnes. Akademici budou vybírat ze tří kandidátů nominovaných ve 14 kategoriích. Výjimku tvoří Síň slávy, o jejímž vítězi rozhodla akademie již v prvním kole hlasování.

Stejně jako v posledních letech bude součástí cen Anděl multižánrová cena popularity, kterou vyhlašuje titulární partner Andělů společnost Coca-Cola. Součástí slavnostního předávání cen Anděl bude tradičně řada hudebních vystoupení. "Snažíme se vnímat vývoj hudby v celé její šíři a zprostředkovávat hostům v sále i divákům u televizních obrazovek komplexní zážitek. I letos připravujeme originální scénu a pro každé vystoupení speciální vizuální support, který podpoří výjimečnost vystupujících interpretů i celého večera," uvedla producentka cen Lucie Hájková. "První jména, kteří na předávání živě vystoupí, oznámíme v polovině března," dodala.

Ceny Anděl uděluje každoročně hudební akademie od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1995 se realizují pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. Vyhlášení vítězů 32. ročníku odvysílá v přímém přenosu Česká televize.

Témata: Miro Žbirka Ceny Anděl Skupina Vypsaná fixa