Štefan Margita dnes zavzpomíná na svou Hanu Zagorovou

Hana Zagorová s manželem Štefanem Margitou. 4

Autor: stars24.cz, ČTK

24. ledna 2023 4:51

Operní pěvec Štefan Margita dnes vystoupí v pražské O2 areně s programem věnovaným jeho zesnulé manželce, populární zpěvačce Haně Zagorové. Na vystoupení přizval řadu hostů.

Několik písniček Zagorové zazpívá Lucie Bílá, za doprovodu velkého orchestru by měli být mezi hosty Vojtěch Dyk, Michal Kindl nebo sopranistka Simona Šaturová. Zagorová zemřela 26. srpna loňského roku.

"Na konci vystoupení si všichni společně zazpíváme Hančinu milovanou píseň Sláva je bál," podotkl Margita. Další podobnou akci chystá v prosinci v pražské Lucerně, kde mívala Zagorová pravidelné vánoční koncerty.

Před více než 30 lety Margita zvítězil na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro a získal angažmá v opeře Národního divadla v Praze. V této době (1987-1991) byl současně sólistou vídeňské Volksoper. V roce 1992 přešel do stálého angažmá ve Státní opeře Praha, kde působil do roku 1994. Vystupuje převážně v zahraničí, zpíval v nejslavnějších operních domech.

Zpěvačku Zagorovou dlouhodobě provázely zdravotní problémy. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem.

Za svoji kariéru nazpívala Zagorová téměř 900 písní, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Od druhé poloviny 60. let patřila k nejvýraznějším postavám tuzemské popové scény. Uplatnila se nejen svým charakteristickým hlasem, ale také jako textařka, herečka a moderátorka. Poslední studiové sólové album Já nemám strach vydala v roce 2018. O dva roky později natočila Zagorová se svým manželem, operním pěvcem Štefanem Margitou, desku Konečně společně.

Témata: štefan margita Hana Zagorová